Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Caria dentară

Caria dentară

17 septembrie 2010    

Caria dentară este o boală infecțioasă provocată de bacteriile din cavitatea bucală (de tipul Str. Mutans și lactobacili) și produsele acestora care ajută la formarea plăcii dentare microbiene și acționează demineralizând și distrugând suprafața externă a dintelui, smalțul.

Caria dentară constituie, prin complicațiile sale, principala cauză de pierdere a dinților. Începe în smalț (stratul dur, extern al dintelui) și, pe masură ce crește în dimensiune și se apropie de pulpa dentară (nerv), încep să apară. Dacă nu e tratată nici în această fază, se ajunge la infecția pulpei dentare, însoțită adesea de dureri atroce și, apoi, a țesutului din jurul vârfului rădăcinii (parodontiul apical). Aceste infecții pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizeaza prin durere, umflarea zonei respective, câteodată chiar febră și stare de rău general. Adesea dintele nu se mai poate recupera și trebuie extras.
 
De aceea, este recomandat un control stomatologic la fiecare 6 luni, pentru a depista și trata fiecare carie dentară înainte de apariția durerii și a complicațiilor.
 
Una din localizările cele mai frecvente ale cariilor dentare este pe suprafețele aproximale, adică pe suprafețele ce vin în contact cu dinții vecini. Cauzele țin atât de structura dintelui, cât și de dificultatea curățării si autocurățării (prin flux salivar și masticație) a acestor suprafețe. De multe ori, apar carii dentare pe ambii dinți în contact, numite carii în oglindă.
 
Cariile dentare încep în smalt (stratul extern al dintelui) și continuă în dentină, subminând din ce in ce mai mult structura dentară, până când unul din pereți nu mai are susținere și se rupe. Alte semne ar schimbare de nuanțăa dintelui, papila gingivala inflamată (înroșită și umflată) etc.
 
Cele mai frecvente tipuri de carii dentare:
Caria dentară pe suprafața superioară a dinților, apare frecvent la copii deoarece, în timpul periajului dentar, aceste suprafețe sunt deseori omise.
Caria interdentară apare în zonele dintre dinti care sunt greu accesibile periuței de dinți, aței dentara sau apei de gură.
Caria de la rădăcina dinților este des asociată cu boli ale gingiilor sau parodontită. Apare, mai des, la persoanele în vârstă, dezvoltarea acestor carii putând duce la afecțiuni mult mai grave ale dinților.
 
Caria dentară este o boală comună oamenilor și animalelor. În producerea rapidă a cariei dentare actuale, cei mai importanți trei factori care trebuie combătuți sunt: alimentația, flora microbiană și structura dentară.
 
Alimentele care favorizează apariția cariei dentare sunt cele care conțin zaharuri rafinate sau nerafinate deoarece asigură suportul nutritiv pentru dezvoltarea bacteriilor care produc caria dentară. Mijloace de actiune profilactică cele mai bune împotriva cariei dentare sunt: igiena orodentală, igiena alimentației, fluorizarea pe cale generală și locală, sigilarea șanturilor și fosetelor dinților.
Tratamentul cariilor dentare se realizează prin îndepărtarea substanței deja afectate și înlocuirea acesteia cu material sintetic. Caria dentară se tratează prin curațarea cavității carioase și astuparea ei, după o prealabilă dezinfectare, cu substanțe de obturații (plombe): amalgam, silicat etc.
 
Medicul stomatolog va aprecia gradul de afectare al dinților și va recomanda cel mai eficient tratament pentru leziunea carioasă. Depistarea cariilor dentare în faza incipientă asigură longevitatea maximă a tratamentul efectuat. Cu cât leziunea carioasă este descoperită mai devreme sunt șanse mai mari de a păstra dintele vital (cu nerv). Cel mai des,  cariile dentare se dezvoltă pe suprafețele de masticație ale dinților, în șanturile și fosetele dinților, dar și la punctele de contact dintre dinți.
 
Pentru a preveni apariția cariilor dentare se recomandă administrarea de calciu și, în general săruri minerale, vitamina A, D, fructe, salate, lapte. Fluorizarea este tot un mijloc de prevenire a cariei dentare.