Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:14
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Disfunctia ATM - a articulatiei temporomandibulare

Disfunctia ATM - a articulatiei temporomandibulare

27 august 2015    
Articulaţia temporo-mandibulară (ATM) este articulaţia dintre mandibulă şi maxilar, cea mai complexă articulaţie a corpului uman. O afecţiune la acest nivel înseamnă că această articulaţie nu funcţionează normal.
 
Disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare – Cauze
 
Cauzele exacte ale disfuncţiei articulaţiei temporo-mandibulare nu se cunosc.
Disfuncţia la acest nivel poate fi influenţată de orice afecţiune la nivelul muşchilor, ligamentelor, discurilor sau oaselor. Astfel, îmbinarea incorectă a dinţilor, stresul şi uzarea articulaţiei pot fi incriminaţi în apariţia disfuncţiei ATM.
 
Disfuncţia ATM – Simptome
 
În cadrul disfuncţiei ATM, apar durerile de cap – ce pot fi confundate cu migrenele-, dureri de urechi, se sesizează o presiune în spatele globilor oculari, dar şi dureri la nivelul muşchilor gâtului sau umerilor. De asemenea, în disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare mai apar dureri la căscat sau la deschiderea largă a gurii sau la masticaţie. Un alt semn al acestei afecţiuni este blocajul temporar al maxilarelor sau deplasarea acestora, apariţia unei sensibilităţi a muşchilor maxilari, dar şi prezenţa unei modificări bruşte a ocluziei dentare (adică modul în care dinţii superiori se suprapun (muşcă) peste cei inferiori).
 
Disfuncţia ATM – Diagnostic
 
Un diagnostic al acestei disfuncţii include o vizită la medicul specialist, pentru o examinare orală completă. Astfel, acesta va observa încordarea muşchilor, dacă sunt prezente sau nu sunete în timpul deschiderii şi închiderii gurii. În acest fel se examinează articulaţiile, pentru a evalua gradul de deschidere, devierea sau eventualele asimetrii între cele 2 articulaţii temporo-mandibulare.
Medicul mai poate avea nevoie de radiografii craniale, de RMN sau CT pentru a observa mai multe detalii de la nivelul articulaţiilor – în afara semnelor clinice.
 
Disfuncţia ATM – Tratament
 
Medicul specialist, după un diagnostic documentat, poate recomanda, în funcţie de severitatea simptomelor, de la un alt stil de viaţă până la un tratament chirurgical.