Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Vineri, 22 iun 2018      18:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Diagnosticul si tratamentul cancerului renal

Diagnosticul si tratamentul cancerului renal

31 iulie 2015    

Rinichii sunt două organe de mărimea pumnului situate de fiecare parte a coloanei vertebrale, imediat deasupra liniei taliei.

Rinichii îndeplinesc o funcţie vitală pentru organismul uman. Pe lângă faptul că elimină rezidurile şi excesul de lichide din sânge, contribuie şi la reglarea tensiunii arteriale.

Cancerul renal - Incidenţa

Cancerul renal afectează bărbaţii într-un procent de două ori mai mare comparativ cu numărul femeilor şi apare, de obicei, după vârsta de 40-50 de ani.
Cancerul renal este foarte greu de vindecat din cauza nedescoperirii sale într-o fază incipientă, dar şi din pricina rezistenţei bolii la radio şi chimiorezistenţă.
Cancerul renal reprezintă circa 3% din totalul cancerelor întâlnite la adulţi.

Cancerul renal - Factori de risc

Fumatul – fumul de ţigară este un factor de risc major. Fumătorii sunt de două ori mai predispuşi să se îmbolnăvească de cancer renal comparativ cu persoanele care nu fumează.
 
Obezitatea – persoanele obeze se supun şi ele riscului de a se îmbolnăvi de cancer renal.
 
Presiunea ridicată a sângelui este un factor important.
 
Dializa realizată pe termen lung – dializa este un tratament pe care îl urmează oamenii ai căror rinichi nu funcţionează cum trebuie. Dializa elimină reziduurile, toxinele şi excesul de apă din sânge.
 
Ocupaţia persoanei – unii oameni sunt supuşi unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer renal datorită ocupaţiei pe care o au. Persoanele care vin în contact cu substanţele chimice la locul de muncă sau cele care lucrează în industria siderurgică.
 
Sexul persoanei – cancerul renal îi afectează în general pe bărbaţi.
 
Sindromul VHL – din cauza defecţiunilor din gena VHL, persoanele care suferă de sindromul Hipper – Lindau sunt supuse riscului de a dezvolta o serie de tumori maligne şi bengne.

Cancerul renal - Simptome

Simptomele cancerului renal includ urinarea cu sânge, durerea în regiunea lombară, pierderea în greutate, febra sau stare de slăbiciune sau starea existenţei unei sănătăţi precare.
 
De multe ori aceste simptome nu indică neapărat prezenţa cancerului. O infecţie, un chist, sau orice altă afecţiune poate fi cauza acestor simptome.
Orice persoană care se confruntă cu aceste simptome este bine să se adreseze unui medic pentru a putea diagnostica şi trata din timp orice tip de afecţiune. 

Cancerul renal - Diagnostic

Dacă pacientul acuză simptome care indică prezenţa cancerului renal medicul va efectua o serie de analize ce vizează:
 
·         Examenul fizic – medicul face un examen general în care testează hipertensiunea arterială a pacientului. De asemenea medicul face şi un test de măsurare a temperaturii corpului. Totodată, se face şi un examen abdominal în vederea identificării unor posibile tumori.
·         Testul de urină – pentru a se observa daca există sânge în urină sau orice alte semne care ar putea indica boala
·         Razele X – sunt necesare pentru scanarea rinichilor şi pentru observarea prezenţei tumorilor
·         Testul cu ultrasunete – foloseşte unde sonore cu frecvenţă mare pentru a permite o analiză a structurii interne a organismului. Undele sonore sunt produse cu ajutorul unui cristal vibrant localizat la nivelul scannerului de mana. „Ecoul” care se produce este traspus pe monitor sub forma de imagini bidimensionale sau chiar tridimensionale.
·      Biopsie – în unele situaţii medicul poate realiza o biopsie. Biopsia presupune recoltarea unui fragment tisular pentru examinare. Diagnosticul este pus în urma analizării celulelor la microscop.
·      Intervenţia chirurgicală – este efectuată în momentul în care, pe baza examenului cu raze X, a testului cu ultrasunete, medicul acumulează suficiente informaţii pentru a decide dacă este necesară o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea totală sau parţială a rinichiului.

Cancerul renal - Tratament

Tratamentul depinde, în primul rând, de stadiul evoluţiei bolii. Doctorul poate prescrie un tratament şi îi poate explica pacientului care sunt rezultatele la care trebuie să se aştepte. Persoanele diagnosticate cu cancer renal pot suferi o embolizare arterială, o terapie prin radiaţii sau chimioterapie.
 
Pentru unii pacienţi este necesară o combinare a metodelor de tratament. În orice stadiu de evoluţie s-ar afla această afecţiune, pacienţii au nevoie şi de sprijin moral.
Pacientul va dori întotdeauna să consulte un medic de specialitate care să-l îndrume cu privire la noi metode de tratament, condiţiile internării.