Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dializa

Dializa

28 iulie 2015    
Dializa este necesară când apare incapacitatea rinichilor de a funcţiona la parametri normali, această metodă fiind folosită la eliminarea reziduurilor, toxinelor şi excesului de apă din sânge şi restabileşte echilibrul hidroelectrolitic. Aceste funcţii sunt în mod normal îndeplinite de rinichi.

Dializă - Tipuri

Există mai multe tipuri de dializă şi anume hemodializa, dializa peritoneală, hemofiltrarea, plasmafereza, dializa hepatică.
Dializa este indispensabilă în cazul insuficienţei cronice terminale, atunci când funcţia renală este redusă la 10 -15 % din valorile normale.

Dializa - Funcţii 

Dializa îndeplineşte următoarele funcţii: elimină toxinele, sărurile şi apa în exces pentru a preveni acumularea acestora în organism, menţine unele substanţe chimice (potasiu, sodiu şi bicarbonat) la un nivel lipsit de riscuri şi contribuie la controlarea tensiunii arteriale.

Dializa - Metoda

Aparatul de dializă preia sângele din organism printr-o cale de acces vascular şi după epurare, returnează organismului sângele printr-o altă cale.
Aparatul de dializă este alcătuit dintr-o membrană semipermeabilă, artificială pentru hemodializă şi naturală (peritoneul) pentru dializa peritoneală.
Aceasta membrană acţioneaza ca un filtru între sângele pacientului şi soluţia a cărei concentraţie este adaptată fiecărui bolnav, după gradul de epurare care se doreşte a fi obţinut, şi al cărei rol este de a antrena substanţele toxice acumulate în sange.
Schimburile între dializat, preparat dinainte şi sânge se produc printr-o membrană, după două mecanisme: difuzia şi ultrafiltrarea.

Dializa - Indicaţii

Dializa reprezintă metoda de epurare a sângelui cu ajutorul unui rinichi artificial, fiind utilizată în anumite cazuri de intoxicaţie gravă, dar este mai ales tratamentul insuficienţelor renale acute şi cronice. Aşadar, dializa permite detoxifierea sângelui de deşeurile care sunt eliminate în mod normal prin urină, corectarea unui eventual dezechilibru electrolitic şi reechilibrarea pH-ului sanguin în cazul acidozei.
 
Persoanele diagnosticate cu insuficienţă renală terminală au ca optiuni de tratament dializa şi transplantul renal.
 
Deşi se recomandă efectuarea transplantului înaintea începerii dializei, dar din cauza faptului că nu sunt suficienţi donatori, înainte de transplant se începe, adesea efectuarea dializei. De aceea, diagnosticul precoce al acestei insuficenţei renale este recomadat, însă, de cele mai multe ori, simptomele apar foarte târziu, uneori chiar înaintea începerii dializei.
 
În România, conform statisticilor, aproximativ 10% dintre adulţi au boală cronică de rinichi.
Boala cronică de rinichi are cinci stadii: primele două etape presupun leziuni ale rinichiului, stadiile trei şi patru, se caracterizează prin scăderea funcţiei rinichilor, iar ultima fază, cea de substituţie, de ajutor fiind dializa şi transplantul de rinichi.