Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      12:13
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Incontinenta urinara

Incontinenta urinara

15 iulie 2015    
Incontinenţa urinară la femeie este o afecţiune frecventă.
 
Incidenţă sa reală este însă subevaluată din cauza tendinţei pacientelor de a evita să solicite consult de specialitate pentru această problemă considerată jenantă.
 
Incontinenţa urinară este o tulburare a aparatului urinar şi constă în eliminarea involuntară, necontrolată, a urinei. Frecvenţa diferită a bolii la cele doua sexe se datorează sarcinii, naşterii, menopauzei şi structurii diferite a căilor urinare ale femeii.
 
Cu toate că incontinenţa urinară se înregistrează mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, aceasta nu înseamnă că trecerea anilor este însoţită în mod inevitabil de apariţia ei.
 
Această disfuncţie a aparatului urinar poate fi tratată la orice vârstă ar apărea şi, deseori, poate fi vindecată.
 
Muşchii perineului au un rol foarte important în susţinerea vezicii urinare.
Dacă aceşti muşchi slăbesc, vezica urinară, respectiv uretra, are tendinţa de a coborî. Ca urmare, sfincterul nu mai poate asigura închiderea etanşă a uretrei şi astfel se produce scurgerea involuntară a conţinutului vezicii. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul în care tonusul musculaturii uretrei scade.
 

Incontinenţa urinară - Forme

Specialiştii deosebesc mai multe tipuri de incontinenţă urinară, cea mai frecventă fiind incontinenţa urinară de efort. Manifestarea clinică a incontinenţei urinare de efort constă în pierderea unei cantităţi variabile de urină în situaţii în care creşte presiunea intraabdominală: tuse, strănut, râs, ridicarea unor greutăţi sau alte eforturi fizice.
 
Pierderea de urină este previzibilă şi prevenibilă.

Incontinenţa funcţională 

 
Persoanele cu incontinenţă funcţională nu pot anticipa sau comunica în timp util nevoia de a urina şi nu se pot deplasa singure la toaletă. Este cazul persoanelor cu boală Alzheimer care nu reuşesc să aprecieze corect timpul necesar pentru a ajunge la baie, sau, al persoanelor imobilizate în cărucior care nu se pot ridica pentru a se aşeza pe toaletă. Acest tip de incontinenţă este des întâlnit la vârstnici, mai ales în căminele de bătrâni.
 
Dacă din diverse motive (tumori, pietre etc.) urina nu se poate elimina prin uretră, ea se va acumula în vezică ducând la distensia ei progresivă. În momentul în care volumul de urină depăşeşte capacitatea maximă de distensie a vezicii, sfincterul vezical se va deschide forţat şi astfel va apărea aşa-numita incontinenţă prin preaplin sau prin supraumplere.
 
Această formă de incontinenţă este rară la femei.

Incontinenţa tranzitorie 

 
Uneori, se vorbeşte de incontinenţă tranzitorie sau trecătoare. Această formă este declanşată sau favorizată de administrarea unor medicamente, infecţii urinare, constipaţie etc.
 

Incontinenţa urinară de tip mixt

 
Incontinenţa urinară de tip mixt presupune coexistenţa mecanismului ce produce incontinenţa de efort şi cea prin imperiozitate.
 
Identificarea cauzei predominante este regula de bază în tratamentul incontinenţei urinare de tip mixt.

 

Incontinenţa prin imperiorizitate urinară

 
Incontinenţa la urină prin imperiozitate urinară este definită ca senzaţia de a urina instalată brusc şi care nu poate fi consecinţa unor afecţiuni neurologice ce induc contracţii reflexe ale musculaturii vezicii urinare.
 
Dacă vi se întâmplă să pierdeţi urina fără nici un motiv evident, resimţind brusc nevoia imperioasă de a urina, este posibil să aveţi ceea ce unii specialişti numesc vezică hipersensibilă, spastică sau hiperreactivă.
 

Incontinenţa reflexă

 
Incontinenţa reflexă se poate manifesta după ce aţi băut o cantitate mică de apă sau pur şi simplu la contactul cu apa (în special apa rece). La unele persoane, acest tip de incontinenţă se declanşează la simpla auzire a zgomotul produs de scurgerea apei din robinet sau duş etc. Uneori, incontinenţa reflexă poate să apară în timpul somnului.

Incontinenţa urinară - Persoane la risc

Contracţia involuntară a musculaturii vezicale poate să apară în cazul unor leziuni la nivelul nervilor care controlează vezica urinară, la nivelul sistemului nervos central (măduva spinării, creier) sau la nivelul musculaturii vezicii.
 
Leziunile pot surveni în cursul unor boli cum ar fi: scleroza multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer, atacul vascular cerebral, tumorile cerebrale, traumatisme craniene. Nervii şi musculatura vezicii pot fi lezate şi în cursul unor intervenţii chirurgicale.
 

 

Eurezisul se defineşte ca pierderea de urină ce se produce în timpul somnului. Este considerat normal la copiii mici, dar devine o problemă severă odată cu înaintarea în vârstă, împiedicând, de cele mai multe ori, viaţa de cuplu.  

Vezi si www.sanatateatv.ro/emisiuni-medicale/chirurgie-generala/interventie-de-montare-a-dispozitivului-de-banda-subretrala-pentru-incontinenta-urinara-de-efort-/