Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      12:04
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Insuficienta renala cronica

Insuficienta renala cronica

15 iulie 2015    

 Insuficienţa renală cronică poate fi prezentă mulţi ani înainte de apariţia simptomelor.

Insuficienţa renală cronică - Generalităţi

Unele simptome, precum oboseala, pot exista de mult timp, însă fiindcă se instalează treptat, nu sunt remarcate. Rinichii sunt organe pereche extraordinar de competente şi importante pentru o bună funcţionare a organismului.

Rinichiul are rolul de a urmări atent concentraţia în sânge a foarte multor constituenţi. Este principalul partener al ficatului în detoxifierea organismului.

Problemele încep să apară când, dintr-un motiv sau altul (infecţie, diabet, hipertensiune avansată, pietre care nu permit eliminarea urinei), rinichii nu mai funcţionează eficient. 

Insuficienţa renală cronică (IRC) reprezintă diminuarea lentă şi progresivă a capacităţii de filtrare a rinichilor. Insuficienţa renală cronică survine de obicei drept complicaţie a altei boli sau afecţiuni.
 
Spre deosebire de insuficienţa renală acută, insuficienţa renală cronică se instalează progresiv, pe parcursul mai multor ani, pe măsura deteriorării rinichilor.
 
Evoluţia insuficienţei renale cronice este atât de lentă, încâ primele simptome apar doar după ce boala a determinat consecinţe clinice şi biologice importante.
 
Numeroşi pacienţi cu insuficienţă renală cronică nu sunt conştienţi de prezenţa bolii decât după ce funcţia renală este redusă la 25% din valorile normale.
Printre cauzele comune ale insuficienţei renale cronice se numară hipertensiunea arterială şi diabetul. 

Insuficienţa renală cronică - Cauze

Cauza cea mai frecventă a insuficienţei renale cronice este diabetul zaharat (diabet de tip I sau II). Această boală afectează vasele sanguine mici, inclusiv cele ale rinichilor, determinând insuficienţă renală. Alte cauze ale insuficienţei renale cronice sunt:

- hipertensiunea arterială; 
- utilizarea excesivă de medicamente metabolizate prin rinichi; 
- toxinele - expunerea continuă la substanţe chimice, precum tetraclorura de carbon şi plumbul (din vopsele de plumb, ţevile de plumb, materiale de lipit, bijuterii şi alcoolul distilat din carburatoarele maşinilor vechi) pot duce la insuficienţă renală cronică;
- obstrucţia căilor urinare, fie din cauza calculilor renali, fie din cauza unor tumori; 
- prezenţa unor chisturi la nivelul rinichilor, în boala polichistică a acestor organe; 
- depozitele de grăsimi (plăci de aterom) pe peretele arterei renale;
- infecţia rinichiului (pielonefrita) 
- bolile autoimune, precum lupusul eritematos
- îngustarea arterei renale poate apărea şi la femeile tinere sub forma unei afecţiuni numite displazie fibromusculară, care determină îngroşarea pereţilor arteriali. Atât în cazul aterosclerozei cât şi a displaziei fibromusculare, se constată şi o creştere a tensiunii arteriale.

Insuficienţa renală cronică - Tratament

Scopul tratamentului insuficienţei renale cronice este oprirea sau încetinirea evoluţiei bolii. Aceasta  poate evolua în insuficienţă renală terminală, în care funcţia renală este mult redusă sub valorile normale.

În acest caz, pacienţii au nevoie de filtrare artificială a sângelui (dializă) sau de un transplant renal pentru a supravieţui.