Un sistem de sănătate cu o asistență medicală primară puternică oferă rezultate mai bune în domeniul sănătății, eficiență și o calitate îmbunătățită a îngrijirii. Avem nevoie de sisteme puternice de asistență medicală primară în sănătate, dacă dorim să realizăm o acoperire universală a sănătății și să fie atinse obiectivele privind dezvoltarea durabilă. Este mesajul transmis de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și ai UNICEF. Sub egida celor două organizații, la Astana, în Kazahstan, în zilele de 25 și 26 octombrie 2018, se desfășoară Conferința globală privind asistența medicală primară. Dezbaterile vor fi axate în primul rând pe asistența medicală primară din perspectiva îngrijirii persoanelor și mai puțin din cea a tratării anumitor boli.

Asistența medicală primară artrebui să fie primul punct de contact pe care oamenii îl au cu sistemul de sănătate și ar trebui să contribuie la o îngrijire completă, accesibilă, care vizează comunitatea și care răspunde nevoilor de sănătate ale persoanelor de-a lungul vieții.

OMS atenționează că, de-a lungul timpului, dezvoltarea asistenței medicale primare a fost inegală în întreaga lume din cauza lipsei de investiții, de voință politică și a concepțiilor greșite despre rolul și beneficiile acesteia. Pentru ca asistența medicală primară să fie îmbunătățită este nevoie de implicarea continuă a autorităților și a comunităților, de o politică multisectorială, dar și de un accent pe prevenție, prin vaccinări și planificare familială, pentru gestionarea problemelor de sănătate cronice și a îngrijirii paliative.

Scopul conferinței din Kazahstan este de a reînnoi angajamentul față de asistența medicală primară în vederea unei acoperiri universale cu servicii de sănătate, ducând astfel și la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Anul acesta, se aniversează 40 de ani de la adoptarea Declarației de la Alma-Ata, unde lideri importanți și experți din sistemul de sănătate din întreaga lume își luau angajamentul să asigure sănătăte pentru toți. Conferința globală organizată la Astana anul acesta va adopta o nouă declarație care subliniază rolul esențial al asistenței medicale primare din întreaga lume, întărind astfel eforturile pentru ca oamenii toate regiunile să poată beneficia de cel mai înalt nivel de sănătate.

Ultimul update: 25 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.