Asociația P.A.V.E.L – Asociația părinților cu copii bolnavi de cancer – a înaintat autorităților, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului cu Cancer, o petiție, sub forma unei scrisori deschise, prin care solicită adoptarea celor mai urgente și mai importante măsuri identificate de reprezentanții asociației. De asemenea, solicită și adoptarea în regim de urgență a acestor măsuri astfel încât efectele lor să ajungă cât mai repede la pacienți, potrivit unui comunicat de presă primit la redacția www.sănătateatv.ro .

„În opinia noastră, ca asociație a părinților cu copii bolnavi de cancer, în Romania autoritățile abordează insuficient și ineficient problematica și nevoile copiilor bolnavi de cancer, iar situația în care aceștia se află este una de risc. Pe lângă incapacitatea sistemului sanitar de a oferi șanse egale la tratament, comparabile cu cele din țările dezvoltate ale UE (lipsa specialiștilor, lipsa medicamentelor și a aparaturii medicale, etc.), atragem atenția asupra numărului scăzut al serviciilor psiho-sociale adresate acestei categorii a populației, atât în perioada tratamentului, cât și post tratament. Afecțiunea oncologică influențează foarte multe aspecte ale vieții unui pacient, de aceea copilul bolnav de cancer și familia sa au nevoie de îndrumare, de sprijin psihologic, social, educațional și material, de momente de relaxare și respiro în timpul spitalizării și după, de recuperare medicală în timpul tratamentului și post tratament, de consiliere vocațională, pentru o mai bună reintegrare socio-profesională după finalizarea tratamentului”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit Asociației P.A.V.E.L., în prezent, singurele servicii care se adresează copiilor/tinerilor cu cancer, precum și adulților care au avut cancer în copilărie, sunt cele medicale, restul greutăților căzând exclusiv în seama familiilor sau a unui număr foarte mic de organizații. Mai mult, rețeaua de sprijin și serviciile sociale complementare celor medicale sunt inexistente în comunitățile de unde provin pacienții și nu există o metodă de asistență pe termen lung, în acord cu nevoile pe care le au aceștia și aparținătorii lor. În ceea ce privește monitorizarea evoluției cazurilor, aceasta este aproape nulă, spun reprezentanții Asociației P.A.V.E.L., și nu se cunosc multe aspecte referitoare la evoluția bolii și a efectelor sale pe termen lung sau la posibilitatea foștilor pacienți de a avea o integrare socială și emoțională comparabilă cu a celor care nu s-au confruntat cu un diagnostic oncologic în copilărie/tinerețe.

În acest context, Asociația P.A.V.E.L. consideră necesară realizarea un plan interministerial care să asigure o  viziune amplă asupra problematicii cancerului la copii, la nivel național precum și o intervenție adecvată nevoilor reale și concrete. Mai exact, planul ar trebui structurat pe patru mari direcții și anume: derularea campaniilor naționale de diagnosticare timpurie, creșterea calității îngrijirii și tratamentului în centrele de oncologie și de hematologie pediatrică, crearea unor centre speciale de zi, de recuperare și integrare a pacienților oncologici, și dezvoltarea serviciilor de suport socio-psiho-medical la nivelul tuturor comunităților din țară, la care să poată avea acces copiii bolnavi și familiile lor pe perioada tratamentului dar și în perioada post cură și, pe termen lung, de-a lungul întregii vieți, dacă supraviețuitorul și familia sa au nevoie de sprijin.

SănătateaTV.ro