Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) a lansat astăzi, 20 decembrie 2016, în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Campania #RespirăSperanță adresată pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică, dar și apropiaților acestora.

Campania are printre obiective înființarea unui club al pacienților, lansarea unui website educațional cu articole scrise sau verificate de specialiști, precum și distribuirea unor broșuri informative, se precizează într-un comunicat de presă al organizației.

„Mă bucur să fac parte din acest proiect mai ales pentru că fibroza pulmonară idiopatică este o boală cruntă și, în același timp, dificil de diagnosticat. Sunt convins că toate aceste eforturi îi vor ajuta nu doar pe cei care au fost diagnosticați ci și pe cei care prezintă riscuri să-și îmbunătățească într-o mare măsură, calitatea vieții”, a declarat prof. univ. dr. Voicu Tudorache în cadrul evenimentului.  

La lansare au luat parte unii dintre cei mai cunoscuţi specialişti în domeniul pneumologiei, printre care: prof. as. Dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihălțan, dr. Irina Strâmbu, dr. Claudia Toma și prof. univ. dr. Voicu Tudorache, șeful Catedrei de Pneumologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Simptomele bolii nu sunt specifice, lucru care duce la îngreunarea procesului de diagnosticare. Cel mai frecvent pacienții acuză tuse uscată cu debut lent, dispnee sau dificultăți de respirație, oboseală sau chiar depresie clinică. De asemenea, pacienții se confruntă cu o pierdere treptată a independenței personale, care coincide și cu deteriorarea stării de sănătate. De cele mai multe ori aceste simptome pot fi confundate cu manifestările altor patologii cronice, potrivit specialiştilor.

Fibroza pulmonară idiopatică este cea mai frecventă formă de pneumonie interstițială cronică, progresivă și fibrozantă. Afecțiunea are o evoluție clinică imprevizibilă și este caracterizată prin declinul progresiv al funcției ventilatorii pulmonare, agravarea fibrozei și deces. Deși cauza bolii este necunoscută, specialiștii consideră că fibroza pulmonară idiopatică este consecința unor micro-leziuni repetate la nivelul plămânilor, repararea anormală a acestora determinând fibrozarea progresivă și pierderea ireversibilă a funcției pulmonare. Speranța medie de viață a pacienților cu această afecțiune este de 3-5 ani. Printre factorii de risc pentru afecțiune sunt fumatul, refluxul gastroesofagian, poluarea sau factorii genetici, se mai arată în comunicatul de presă. 

La nivel mondial, datele arată că peste 40.000 de cazuri noi de fibroză pulmonară idiopatică se depistează anual. În România nu sunt disponibile statistici oficiale cu privire la numărul cazurilor de fibroză pulmonară idiopatică, însă se consideră că trăiesc aproximativ 3.500 de pacienți cu această boală, iar dintre aceștia, sub 5% au fost diagnosticați corect.

SănătateaTV.ro