Testarea pentru virusul HIV este extrem de importantă chiar și în lipsa unui simptom specific infecției, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS). Pentru a atrage atenția populației în legătură cu acest subiect, ARAS a creat Internet_HIV – o proiecție inofensivă, în variantă online a virusului. Este vorba mai exact despre un fișier online care transmite o serie de mesaje cu scopul de a face utilizatorii să înțeleagă faptul că, la fel de ușor cum pot contracta un fișier pe internet, aceștia se pot infecta și cu virusul HIV.

Campania își propune să crească numărul românilor care fac testul HIV deoarece, dacă este depistat la timp, acesta poate fi ținut sub control. 

„Contractarea HIV este asimptomatică și din această cauză oamenii nu se testează. După cum știm, românii merg la medic doar când îi doare ceva și de aceea, de multe ori, află târziu că sunt infectați cu HIV. În schimb, printr-un simplu test de sânge, virusul HIV poate fi depistat la timp, iar boala poate fi ținută sub control, fără să îți afecteze viața pe viitor. În ultimii ani, am derulat mai multe campanii de informare și am observat faptul că, în continuare, tânăra generație are puține informații. Prin urmare, am ales să lansăm această campanie în mediul online, folosind instrumente moderne, în speranța că mesajul nostru va trece de barierele cu care ne-am confruntat până acum. Virusul HIV nu trebuie să fie un subiect sensibil, infecția cu HIV nu mai este o boală fatală. Urmând un plan de tratament, oamenii ce au HIV pot ține virusul sub control și pot duce o viață normală”, a declarat Nicoleta Dascălu, manager proiect ARAS.

Virusul imunodeficienței umane (HIV) se transmite de la o persoană infectată prin 3 moduri: cale sexuală, materno-fetal și prin sânge. Este un virus puțin rezistent în mediul extern. Virusul HIV infectează celulele limfatice și va fi localizat în fluidele corpului găsindu-se în cantitate mare în sânge, lichidul vaginal, lichidul spermatic și limfă.

Virusul nu poate fi luat prin:

strângere de mână; îmbrăţişare; tuse sau strănut; sărut; salivă, transpiraţie sau lacrimi; ţânţari sau alte insecte; toaletă sau obiecte de toaletă (săpun, prosop); piscine; tacâmuri, veselă; birouri, bănci şcolare, scaune; computere sau telefoane; echipament sportiv.

Conform informațiilor Asociației Române Anti-SIDA, infecția primară corespunde în general cu fereastra serologică (3-6 luni, perioadă în care virusul HIV nu poate fi detectat în sânge, dar infectivitatea este mare). Primoinfecția este asimptomatică în cele mai multe cazuri, sau, dacă apar, simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe, sunt tranzitorii, motiv pentru care pacientul nu se prezintă la medic.

Infecția asimptomatică se caracterizează prin răspunsul puternic al sistemului imun, persoana părând clinic sănătoasă.

ARC (AIDS related complex) reprezintă primul stadiu simptomatic. Prin endoscopie digestivă superioară se observă dispariția țesutului limfoid asociat tubului digestiv, ceea ce permite bacteriilor care alcătuiesc flora normală a mucoaselor să invadeze torentul sanguin, producând infecții. Tot aici se reactivează și virusurile latente și sistemul imun este epuizat, iar patologia evoluează spre ultimul stadiu.

În SIDA (Sindromul Imunodeficienței Umane Dobândite) sistemul imun nu mai răspunde infecțiilor și nu le poate opri.Apar numeroase infecții oportuniste (patologii care în contextul unui sistem imun competent nu ar produce boala).

Pe site-ul dedicat campaniei, www.internethiv.rose pot afla mai multe informații despre stadiile infecției cu HIV. Tot aici oricine se poate programa pentru un test HIV, disponibil gratuit în perioada campaniei, 5 mai -13 mai 2017. 

SănătateaTV.ro