Săptămâna de conştientizare privind Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) în România a fost lansată astăzi de Asociaţia Română de Cancere Rare, acţiunea făcând parte din Campania LMC 2017 desfăşurată în contextul Zilei Mondiale a Leucemiei Mieloide Cronice, cu sloganul „Astăzi, Împreună!” şi având ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la această boală hematologică rară.

Leucemia mieloidă cronică reprezintă 15-20% din totalul leucemiilor la adulţi. Potrivit Asociaţiei Române de Cancere Rare, în România sunt, în prezent, diagnosticate cu leucemie mieloidă cronică şi aflate în tratament, prin programul naţional de sănătate, aprox. 1500 de persoane.

„Există încă multe provocări pentru pacienţii cu leucemie mieloidă cronică. Accesul la terapii şi diagnostic de înaltă calitate, tratamentul conform recomandărilor experţilor, aderenţa la terapie, gestionarea eficientă a efectelor secundare şi încetarea tratamentului la momentul potrivit nu pot fi abordate decât într-un parteneriat sustenabil între pacienţi, furnizorii de servicii medicale, autorităţi şi cercetători”, a declarat Dorica Dan, preşedinte Asociaţia Română de Cancere Rare.

Deşi există multe provocări legate de această boală hematologică rară, totuşi eforturile depuse şi progresele obţinute în tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu o astfel de afecţiune au făcut din acest tip de cancer rar o boală în care pacienţii pot spera la o viaţă normală şi lungă dacă sunt trataţi corespunzător. 

SănătateaTV.ro