O listă cu denumirile celor 70 de medicamente care vor fi retrase de pe piața din România în noiembrie și cu alternaivele terapeutice acolo unde au fost identificate. Asta cer Ministerului Sănătății Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Astfel încât pacienții să știe ce se va întâmpla cu tratamentele pe care mulți dintre ei le urmează de ani întregi. 

"Vrem să știm care sunt acele medicamente. Și cele cu alternativă și cele fără alternativă. Pentru că pacienții noștri au început să se agite foarte tare și sunt destul de speriați. La cele cu alternativă – nu vreau să mă contrez nici cu Agenția Medicamentului și nici cu comisiile de specialitate – dar medicamentele din aceeași grupă nu înseamnă că sunt substituibile unele altora.(…) Sunt molecule diferite și pentru noi ar fi extrem de important ca să fie toate în piață.  Pentru că, așa cum am văzut, sunt situații în care pacienții nu răspund", a spus Rozalina Lăpădatu, reprezentant APCR la dezbaterea organizată de Ministerul Sănătății. 

Lăpădatu a vorbit și despre efectul psihologic de tip Nocebo.

"Este inversul efectului Placebo și există situații în care pacientului îi schimbi medicația și dacă el nu crede în noul medicament, efectul este zero", a explicat Rozalina Lăpădatu.

„Nu vrem să schimbăm terapii, nu vrem terapii alternative, mulți pacienți îi pierdem în momentul în care aceste schimbări se fac, pentru că fie reacționează altfel la un tratament, fie nu răspund foarte bine, fie au complicații”, a precizat și Radu Gănescu, de la COPAC, în cadrul dezbaterii publice.

Sorina Pintea a replicat că trebuie să se țină cont de ceea ce spun mediciii care fac parte din comisiile de specialitate ale Ministerului. Potrivit acestor comisii, au fost  identificate alternative terapeutice în cazul celor mai multe dintre medicamentele care vor fi retrase.

„Să știți că nici Comisiile cu Societățile nu sunt înotdeauna pe aceeași linie. Întotdeauna dacă te duci la doi medici vei avea două păreri diferite despre boala ta”, a spus Gănescu.

"Eu sunt de accord cu tine, dar până la urmă Comisia este cea care decide în anumite privințe, pentru că acolo sunt specialiștii. Noi tratăm mai mulți pacienți, nu facem tratamente personalizate. Știu ce vrei să spui și sunt de accord cu tine, dar pînă la urmă noi trebuie să avem o referință. Și referința este părerea specialiștilor din comisiile de specialitate”, a replicat Sorina Pintea.

 

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România: Cred că este momentul să punem cu adevărat pacientul în mijlocul sistemului sanitar

 

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România a ridicat, de asemenea, problema pacienților.

"Cred că este momentul să punem cu adevărat pacientul în mijlocul sistemului sanitar și să încercăm să evităm astfel de situații, în care există pericolul să se retragă medicamente fără alternativă de pe piață, astfel încât pacienții să rămână fără posibilitatea unui tratament medicamentos. Iar negocierile să fie făcute în interesul pacienților", a semnalat Bianca Roxana Apostu,  de la Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România. 

Ultimul update: 21 octombrie 2019

SănătateaTV.ro