Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie, atrăgându-se astfel atenţia asupra problematicii diabetului zaharat în toată lumea.

În 2017, tema principală a Zilei Mondiale a Diabetului este „Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”, la nivel mondial existând peste 199 milioane de femei cu diabet, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mai mult, aceeaşi sursă precizează că diabetul este a noua cauză de mortalitate în rândul femeilor, în întreaga lume, cu 2,1 milioane de decese pe an.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată şi în România, prin mai multe acţiuni organizate la nivel naţional. Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara organizează la Timişoara cea de-a X-a ediţie a Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, printre acţiuni ce se regăsesc în cadrul campaniei numărându-se: iluminarea în albastru a clădirii Operei din Timişoara, testări gratuite de glicemie şi hemoglobină glicozilată, screeningul neuropatiei diabetice şi picior diabetic. De asemenea, mesajele specialiştilor în domeniu vor fi transmise populaţiei generale prin intermediul mass media, printr-o conferinţă de presă. În cadrul campaniei se va desfăşura şi un simpozion ştiinţific adresat profesioniştilor în diabet.

De asemenea, astăzi se desfăşoară la Palatul Parlamentului Conferinţa – Dezbatere ce va avea în prim plan „Femeia, în contextul diabetului zaharat... Poveşti de viaţă” şi „Situaţia copiilor şi adolescenţilor cu diabet zaharat de tip 1 din România”.

SănătateaTV.ro