Pe 10 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Sănătății Mintale. A fost stabilită, în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.

Acțiunile organizate cu acest prilej urmăresc conștientizarea, sensibilizarea și informarea populației pentru a putea ajuta aceste persoane. WFMH încurajează factorii de decizie ai țărilor și organizațiilor din întreaga lume în vederea abordării problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele din cadrul comunităților, pentru a satisface nevoile acestora, oferind servicii medicale și acces la tratamente.

Potrivit Federației, campania din 2017 are ca temă „Sănătatea mintală la locul de muncă” și pornește de la faptul că mii de oameni cu probleme de sănătate mintală, din întreaga lume, sunt lipsiți de drepturile omului, fiind discriminați, stigmatizați, marginalizați, supuși abuzurilor emoționale și fizice de către comunitatea în care trăiesc.

Potrivit unui raport publicat cu această ocazie, 80% dintre oamenii care au probleme mintale sunt șomeri, iar 70% dintre aceștia își doresc să lucreze.

Tulburările mintale apar în toate culturile și în toate etapele vieții, se arată în raportul emis de Federația Mondială pentru Sănătate Mintală.

În ceea ce priveşte România, specialiştii atrag atenţia că tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate în ţara noastră, se arată într-un comunicat de presă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). La baza acestui fenomen ar sta neprezentarea la medicul psihiatru atunci când apare o problemă, o consultaţie de acest tip fiind percepută, de cele mai multe, de populaţie în mod negativ.

Statisticile CNAS arată că din cei 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat în 2016 de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sub 5%, adică aproape 440.000, au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

În ceea ce priveşte factorii de risc, pe lângă ceilalți factorii genetici și psihici, integritatea sănătății mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viață nesănătos, riscurile violenței de toate tipurile, cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire și tratament și cu încălcările drepturilor omului.

La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecțiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool și de droguri. Bolile mintale și neurologice, afectând sănătatea în general, pot să blocheze capacitatea omului de a se realiza profesional și de a fi de folos comunității.

SănătateaTV.ro