8 octombrie este data la care se marchează Ziua Internațională a Podiatriei, ramura științelor medicale dedicată sănătății piciorului. Podiatria este acea profesie specializată pe cercetarea, prevenirea, diagnosticarea și tratamentul deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.

Prin marcarea Zilei Internaționale a Podiatriei, se dorește să se sărbătorească profesia de podiatru, dar și să se aducă atenția publică asupra efectelor negative ale absenței sau a prezenței nerecunoscute a podiatrilor în sistemul de sănătate.

Specialiștii din domeniu atrag atenția asupra rolului important al podiatrului în echipa multidisciplinară care îngrijește persoanele cu picior diabetic, cât şi cu alte afecţiuni ale membrelor inferioare. Potrivit datelor furnizate de Federaţia Internaţională de Diabet, până la 8 din 10 amputații pot fi prevenite prin prezența podiatrului în echipa multidisciplinară care îngrijește persoanele cu diabet.

Pentru Ziua Internațională a Podiatriei 2019, Federația Internațională a Podiatrilor solicită instituirea sau întărirea, la nivel înalt, a instruirii în domeniul podiatriei și solicită ca mai multe țări să recunoască valoarea adusă de podiatri în sistemele de sănătate. „Este o mare nevoie de cunoștințe suplimentare despre profesia de podiatru. Misiunea noastră este să răspândim informațiile despre podiatrie către alte profesii din domeniul sănătății și către guverne, astfel încât toți pacienții să poată beneficia de o îngrijire a piciorului la cele mai înalte standarde”, a declarat Christian Jérôme, președintele Federației Internaționale a Podiatrilor.

În România, primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu aprilie 2015, anul când s-a înființat Asociația de Podiatrie. „Asociația de Podiatrie se aliniează direcției trasate de Federația Internațională a Podiatrilor și pune România pe harta țărilor unde se marchează în data de 8 octombrie Ziua Internațională a Podiatriei. În România cu sprijinul partenerilor noștri din toate colțurile lumii, cu implicarea unor reputați podiatri de la nivel internațional – adevărați lideri de opinie în sănătate – se vorbește și s-a început conștientizarea importanței existenței podiatrului”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, într-un comunicat de presă emis cu ocazia Zilei Internaționale a Podiatriei.

Anul acesta, Ziua Internațională a Podiatriei se concentrează pe impactul și pericolele afecțiunilor piciorului și gleznei în cadrul unei campanii globale, la care vor lua parte persoane fizice, cadre medicale și organizații din întreaga lume.

Ultimul update: 8 octombrie 2019