8 octombrie este data la care se marcheaza Ziua Internationala a Podiatriei, ramura stiintelor medicale dedicata sanatatii piciorului. Podiatria este acea profesie specializata pe cercetarea, prevenirea, diagnosticarea si tratamentul deformarilor, patologiei si leziunilor piciorului si structurilor aferente cu ajutorul tuturor sistemelor si tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunostinte stiintifice si profesionale specializate.

Prin marcarea Zilei Internationale a Podiatriei, se doreste sa se sarbatoreasca profesia de podiatru, dar si sa se aduca atentia publica asupra efectelor negative ale absentei sau a prezentei nerecunoscute a podiatrilor in sistemul de sanatate.

Specialistii din domeniu atrag atentia asupra rolului important al podiatrului in echipa multidisciplinara care ingrijeste persoanele cu picior diabetic, cat şi cu alte afecţiuni ale membrelor inferioare. Potrivit datelor furnizate de Federaţia Internaţionala de Diabet, pana la 8 din 10 amputatii pot fi prevenite prin prezenta podiatrului in echipa multidisciplinara care ingrijeste persoanele cu diabet.

Pentru Ziua Internationala a Podiatriei 2019, Federatia Internationala a Podiatrilor solicita instituirea sau intarirea, la nivel inalt, a instruirii in domeniul podiatriei si solicita ca mai multe tari sa recunoasca valoarea adusa de podiatri in sistemele de sanatate. „Este o mare nevoie de cunostinte suplimentare despre profesia de podiatru. Misiunea noastra este sa raspandim informatiile despre podiatrie catre alte profesii din domeniul sanatatii si catre guverne, astfel incat toti pacientii sa poata beneficia de o ingrijire a piciorului la cele mai inalte standarde”, a declarat Christian Jérôme, presedintele Federatiei Internationale a Podiatrilor.

in Romania, primii pasi legati de podiatrie s-au facut incepand cu aprilie 2015, anul cand s-a infiintat Asociatia de Podiatrie. „Asociatia de Podiatrie se alinieaza directiei trasate de Federatia Internationala a Podiatrilor si pune Romania pe harta tarilor unde se marcheaza in data de 8 octombrie Ziua Internationala a Podiatriei. in Romania cu sprijinul partenerilor nostri din toate colturile lumii, cu implicarea unor reputati podiatri de la nivel international – adevarati lideri de opinie in sanatate – se vorbeste si s-a inceput constientizarea importantei existentei podiatrului”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, intr-un comunicat de presa emis cu ocazia Zilei Internationale a Podiatriei.

Anul acesta, Ziua Internationala a Podiatriei se concentreaza pe impactul si pericolele afectiunilor piciorului si gleznei in cadrul unei campanii globale, la care vor lua parte persoane fizice, cadre medicale si organizatii din intreaga lume.