La 8 ianuarie au demarat lucrările în cadrul deținerii de către România a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene în domeniul sănătății. Cu această ocazie, a avut loc la Bruxelles prima reuniune a grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale.

 

În sănătate, România a propus cinci teme prioritare

 

În prima parte a zilei, echipa Ministerului Sănătății a prezentat prioritățile României reprezentanților statelor membre prezenți la reuniunea comună a grupurilor de lucru de Sănătate publică.  

Programul președinției române în domeniul sănătății cuprinde cinci teme prioritare: rezistența antimicrobiană, vaccinarea, accesul pacienților la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (eHealth). S-a discutat și calendarul evenimentelor programate pe domeniul sănătății în perioada mandatului de președinte al Consiliului Uniunii Europene.

„Vom propune spre dezbatere teme de actualitate precum rezistența antimicrobiană și mobilitatea pacientului, care vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității serviciilor și asistenței medicale pentru pacienții europeni. Vom încerca să găsim soluții și pentru îmbunătățirea prevenției prin vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

 

Dezbateri privind modul în care sunt evaluate medicamentele noi

 

Pe lângă acestea, „avem de gestionat un dosar legislativ destul de complex pe care l-am preluat de la colegii austrieci. Este vorba despre proiectul de regulament pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) pentru care vom depune toate eforturile pentru un progres”, a mai declarat ministrul sănătății.

În acest sens, în a doua parte a lucrărilor din cadrul ședinței de azi, experții statelor membre au reluat negocierile, la nivel tehnic, în cadrul dosarului legislativ legat de  propunerea de regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale și de modificare a Directivei 2011/24/UE (Regulament HTA). Regulamentul vizează modul în care sunt evaluate dosarele medicamentelor noi introduse in statele membre.

„Tratăm acest mandat cu maximă responsabilitate și seriozitate. Vom continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE temele cu impact și beneficii pentru pacienți. Scopul principal al activităților pe timpul mandatului este garanția accesului  la sănătate pentru toți cetățenii europeni”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Ultimul update: 8 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.