Comisia Europeană a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, la solicitarea ministrului Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar al vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS).

În contextul epidemiei de rujeolă cu care se confruntă țara noastră, dar și al discontinuităţii în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de imunizare, autorităţile române au notificat Comisiei Europene, în data de 27 aprilie 2017, un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România.

Ministrul Sănătății a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienții români să poată beneficia la timp, și în condiții optime de vaccinuri, dar și de medicamentele și tratamentele de care au nevoie, se mai arată în comunicatul de presă.

„Din păcate, deși epidemia de rujeolă a fost anunțată acum un an, Ministerul Sănătății nu a luat măsuri corespunzătoare și nu a făcut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta în județele unde acest produs s-a epuizat. Așa am ajuns la situația din acest moment, în care direcțiile de sănătate publică din 10 județe nu mai au stocuri de vaccin”, a declarant, în comunicatul de presă, ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog.

Ministrul a mai declarat că, în proiectul Legii vaccinării s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum şase luni pentru aceste produse.

SănătateaTV.ro