Sistemul de transplant din România va fi reorganizat, transmite Ministerul Sănătății. Se vrea dezvoltarea unui Registru Național de Transplant, actualizarea ghidurilor și protocoalelor din domeniu, dar și sistematizarea si simplificarea legislației de transplant.  Pentru ca toate acestea să se concretizeze avem la dispoziție trei ani și peste 15,6 milioane de euro, de la Uniunea Europeană. 

 

Ce ar urma să cuprindă Registrul Național de Transplant

 

Potrivit Ministerului Sănătății, Registrul Național de Transplant va fi organizat sub forma unui sistem informatic unic intergrat, care va înregistra și colecta datele personale și medicale a patru categorii de pacienți:

  • potențiali donatori
  • donatori în moarte cerebrală
  • bolnavi ce au ca indicație procedura de transplant
  • pacienți care au beneficiat de o procedură de transplant

 

Sorina Pintea spune că tot sistemul de transplant va fi reformat

 

„Tot în cadrul proiectului va fi inventariată fiecare activitate și va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.
Vor fi actualizate protocoalele și ghidurile de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) și pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane)”, transmite Ministerul Sănătății.

Despre transparență vorbește și ministrul Sorina Pintea.

„În urma acestui proiect, tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătățirea activității de transplant, dar și la asigurarea transparenței în acest domeniu. Vom începe printr- o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm redundanțele legislative, elementele din legislație care nu mai au legătura cu situația existentă. Vom transpune în legislația noastră corect și complet toate directivele europene și vom reașeza actele normative prin eliminarea elementelor care conțin contradicții”, a declarat  ministrul Sănătății.

 

 

Ultimul update: 18 septembrie 2019