Bărbaţii cu burtă mare se expun riscului de a orbi pe măsură ce înaintează în vârstă, arată un studiu publicat de dailymail.co.uk.

Un abdomen extensibil poate fi cauza pentru apariţia degenerescenţei maculare legate de vârstă, principala cauză a pierderii privirii în Marea Britanie, spun cercetătorii. Femeile nu par să fie afectate, şi asta din cauza hormonului feminin estrogen.

 

Grăsimea abdominală eliberează estrogen în organism, studiile pe animale sugerând faptul că acest hormon poate provoca inflamaţii în vasele de sânge de la partea din spate a ochilor.Femeile au niveluri mai ridicate de estrogen pe parcursul întregii lor vieţi şi astfel par mai puţin sensibile la efectele sale.

Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au monitorizat, pe parcursul mai multor ani, schimbările produse în mărimea abdomenului la mai mult de 21.000 de femei şi bărbaţi, cu vârsta între 49 şi 60 de ani. "Există dovezi că inflamaţia cronică este implicată în apariţia degenerescenţei maculare iar obezitatea este un stadiu pre-inflamator”, au spus oamenii de ştiinţă. „Studiul nostru subliniază importanţa obezităţii abdominale ca factor de risc pentru apariţia degenerescenţei maculare”, au mai precizat cercetătorii.

 

Cercetătorii recomandă consumul de fructe, legume şi alune pentru a reduce cu 20% riscurile apariţiei degenerescenţei maculare.

 

Degenerescenţa maculară este o boală care produce leziuni la nivelul maculei, o zonă mică aflată în partea posterioară a globului ocular. Macula are rol în vizualizarea clară a detaliilor, necesare pentru vederea centrală. Distrugerea acesteia îngreunează cititul, recunoaşterea feţelor sau chiar privitul la televizor. 90% din cazuri prezintă degenerescenţă maculară uscată care se dezvoltă încet pe parcursul mai multor ani şi pentru care nu există tratament.  Restul de 10% din cazuri prezintă degenerescenţă maculară umedă care poate cauza orbirea în mai puţin de trei luni.

SănătateaTV.ro