Tuberculoza este principala cauză de mortalitate de natură infecțioasă la nivel global. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză. Dintre acestea, cazurile de tuberculoză rezistentă la tratamentul convențional reprezintă o provocare suplimentară pentru sistemul de sănătate. Managementul pacienților cu tuberculoză rezistentă la tratament este un proces dificil, costisitor și de durată. Există totuși un mesaj optimist din partea medicilor pneumologi: la fel ca tuberculoza sensibilă la tratament, tuberculoza rezistentă se poate vindeca!

Am vorbit despre tuberculoza rezistentă la tratament cu dr. Beatrice Mahler-Boca, medic primar pneumologie și manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

 

Ce este tuberculoza multidrog-rezistentă?

Tuberculoza multidrog-rezistentă  (TB-MDR) este o formă de tuberculoză (TB) care nu răspunde la două dintre tuberculostaticele majore - hidrazida și rifampicina. Este o formă de boală pe care nu ne dorim să o trăim, dar care din păcate afectează și populația din România.

 

Cum apar formele de tuberculoză multidrog-rezistente?

Forma rezistentă de tuberculoză poate să fie dobândită – atunci când diagnosticul tuberculozei nu se face corect sau când schemele de tratament sunt modificate fără a respecta recomandările ghidurilor naționale și internationale. Sau putem, pur și simplu, să contactăm infecția de la un pacient bolnav de TB-MDR și, în condiții de imunosupresie, să dezvoltăm această formă severă de boală.

 

Ce particularități prezintă pacienții cu tuberculoză multidrog-rezistentă?

Practic, pacientul cu TB-MDR nu știe dacă are o formă de TB sensibilă sau una rezistentă la tratament. Acest lucru este doar apanajul diagnosticului de laborator. Însă momentul conștientizării tipului de afecțiune are un impact psihologic extrem de important, pentru că TB-MDR presupune scheme de tratament agresive, de durată lungă și cu reacții adverse extrem de greu de tolerat. Și, atunci, suportul psihologic, social și emoțional pentru acești pacienți – pe lângă terapie – este extrem de important.

 

Care este procedura de management a unui caz de tuberculoză multidrog-rezistentă?

Procedura este una laborioasă, dar ne dorim ca fiecare pacient internat să beneficieze de toate posibilitățile terapeutice din România. Și atunci, internarea pacienților se face după examinarea cazurilor de către comisia MDR a Institutului „Marius Nasta”. Există două centre de TB-MDR în acest moment în România: unul în București, unul la Bisericani. Un al treilea centru urmează să își deschidă porțile la Leamna. Este important să avem acoperită o suprafață cât mai mare din România cu centre de TB-MDR. După evaluarea cazurilor de către comisia MDR și stabilirea schemei de tratament de către specialiștii noștri, pacientul semnează un acord de internare. Acesta confirmă faptul că pacientul va urma tratamentul prescris o perioadă de cel puțin șase luni, în timpul internării. Bineînțeles, dacă internarea poate să fie scurtată pentru că evoluția este favorabilă iar răspunsul la tratament este bun, externarea se face mai devreme. Iar, dacă este nevoie, ea poate fi prelungită.

 

În ce măsură tratamentul formei rezistente de tuberculoză este diferit de tratamentul clasic?

Tratamentul clasic în acest moment în România durează șase luni. La formele multidrog-rezistente, tratamentul durează 18 luni sau chiar mai mult. Și este una din formele de tuberculoză care în acest moment beneficiază nu doar de terapie medicamentoasă, dar de foarte multe ori pacienții au indicație chirurgicală. Chirurgia în TB era foarte utilă înainte de 1950, când terapia nu exista ca opțiune. După apariția tuberculostaticelor și a opțiunii tratării pacienților cu forme sensibile de TB, chirurgia nu a mai fost pe primul loc în opțiunile terapeutice. În ultimii ani, prin formele complexe pe care le dezvoltă pacientul cu TB-MDR – negativarea tardivă, persistența leziunilor cavitare și fibrozele sechelare extreme – chirurgia se discută destul de mult ca posibilitate terapeutică pentru a fi siguri că pacientul respectiv va fi considerat vindecat.

 

Există în România cazuri de tuberculoză cu rezistență extremă la tratament?

Sunt și cazuri cu TB-XDR. Bineînțeles că fiecare pacient trebuie să beneficieze de o schemă de tratament. În acest moment, România a beneficiat de medicație pentru tratamentul tuberculozei rezistente și extrem de rezistente, prin proiecte norvegiene. Acest lucru va fi posibil din 2018 și prin licitație organizată de Ministerul Sănătății. Însă supraviețuirea și șansele unui prognostic favorabil pentru aceste cazuri sunt extrem de limitate. E un cumul de factori. Opțiuni de tratament limitate, toleranță dificilă la tratament și, de cele mai multe ori, pacienții cu forme extrem de rezistente de tuberculoză sunt pacienți care au abandonat de mai multe ori tratamentul și complianța lor la tratament este dificilă. Medicul poate să trateze doar atâta timp cât pacientul își dorește să se trateze.

 

Ce mesaj doriți să transmiteți pacienților care ar putea fi diagnosticați cu această formă de tuberculoză?

TB-MDR se vindecă, la fel ca tuberculoza sensibilă. Este foarte important însă să începem tratamentul și să îl terminăm. Să trecem prin toate etapele lui și să renunțăm la ideea abandonului atunci când starea noastră de sănătate se ameliorează.

Ultimul update: 7 noiembrie 2018

SănătateaTV.ro