Bebeluşul care a suferit arsuri grave după ce a fost uitat în incubatorul de la Maternitatea “Bucur” din Capitală a suferit o nouă intervenţie chirurgicală, aceasta din urmă având ca scop refacerea obrazului şi a urechii.

Bebeluşul cu arsuri grave pe 30% din suprafaţa corpului a fost operat de echipa coordonată de Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

„Bebeluşul cu arsuri grave, acum în vârstă de 21 de zile, a fost operat pentru a doua oară, la 16 zile de la prima intervenţie chirurgicală. Acestuia i s-a curăţat obrazul stâng de ţesutul necrozat şi i s-a recoltat o grefă de piele pentru acoperirea defectului de la nivelul obrazului. Necroza de la nivelul urechii stângi a fost înlocuită cu piele liberă luată de pe coapsa dreaptă, care a fost apoi pusă direct pe cartilajul auricular. Va dura probabil 24 de ore până la reluarea funcţiilor şi sperăm ca în 5-6 zile grefa să se integreze. Va trebui să efectuăm epitelizarea zonelor donatoare şi sperăm ca starea copilului să evolueze cât mai bine”, a declarat pentru Sănătatea Tv Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, coordonatorul echipei de specialişti de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Prof. Dr. Dan Mircea Enescu consideră cazul bebeluşului cu arsuri grave ca fiind unul fără precedent ca urmare a vârstei micuţului, dar şi a gravităţii şi întinderii arsurilor, de aceea este greu de prevăzut cum vor evolua lucrurile. Din acest motiv, bebeluşul va fi monitorizat cu multă atenţie.

Intervenţia de azi de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a durat 40 de minute, iar acum pacientul este monitorizat strict pentru a fi repus în parametri de dinainte de intervenţia chirurgiucală.

„Copilul este alăptat la sân de mamă, astfel că el poate să-şi i-a substanţele nutritive şi să-şi formeze anticorpii necesari. Pentru un copil în starea lui laptele matern este alimentaţia optimă”, a precizat Prof. Dr. Dan Mircea Enescu.

Prof. Dr. Dan Mircea Enescu consideră că fiecare oră este importantă pentru evoluţia ulterioară a bebeluşului. Deşi este un caz deosebit de complex, cadrele medicale sunt optimiste, astfel că, dacă evoluţia copilului este bună într-o perioadă scurtă de timp el va putea fi luat acasă. Chiar şi după externare, starea sa va fi monitorizată de către specialiştii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Bebeluşul  nu avea mai mult de trei zile când a fost ars pe 30% din suprafaţa corpului din cauza unui incubator defect şi a neatenţiei personalului medical de la Maternitatea Bucur.

SănătateaTV.ro