Biologii, biochimiștii și chimiștii cer ministrului Sănătății să susțină, în Parlament, Legea salarizării acestor categorii de profesioniști, să organizeze dezbateri cu reprezentanții legali ai organizațiilor profesioniștilor din sănătate pentru a avea un Proiect de Lege a profesiilor din sănătate acceptat de profesioniști și util pacienților și să organizeze o anchetă internă privind elaborarea proiectului de Lege privind exercitarea profesiilor în domeniul sănătății, în 2017.

Într-un punct de vedere remis în exclusivitate către SănătateaTv.ro, Ordinul biochimiștilor, biologilor și chimiștilor în sistemul sanitar din România (OBBCSSR) militează pentru drepturile celorlalte categorii de personal cu studii superioare implicate în activitatea laboratorului de analize medicale.

OBBCSSR evocă un proiect de lege care ar restrânge nivelul de calificare actual al membrilor OBBCSSR numai la licență (după anul 2007, licența la biologie, chimie sau biochimie are o durată de trei ani), fără competență și fără specializarea de 4 ani prevăzute de actuala lege de reglementare a profesiilor de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar, Legea nr.460/2003. Ordinul avertizează că o astfel de situație nu ar fi în beneficiul pacientului și atrage atenția că importanța acestor profesioniști este subestimată în sistemul sanitar.

„Aproximativ 80% dintre diagnosticele medicale sunt puse de medicii clinicieni pe baza rezultatelor analizelor medicale. Gărzile în specialitatea medicina de laborator sunt efectuate în laboratoarele medicale conform legii de către medici, dar și de biochimiști, biologi și chimiști, categorii membre ale OBBCSSR”, se arată în comunicatul transmis SănătateaTV.ro.

Ordinul amintește și că biochimiștii, biologii și chimiștii sunt singurele profesii din laboratorul de analize medicale pentru care Ministerul Sănătății organizează examen național de obținere a specialității "Managementul calității în laboratoarele medicale".

OBBCSSR amintește și de munca depusă în procesul de acreditare al laboratoarelor de analize.

„Rezultatele unui studiu național realizat în 2018 au demonstrat că acreditarea este un proces care a contribuit la creșterea calității rezultatelor analizelor medicale furnizate de laboratoare. 98% dintre specialiștii care elaborează, verifică, implementează, verifică implementarea documentației pentru acreditare de către RENAR a laboratorului de analize medicale sunt biochimiști, biologi și chimiști, membri ai OBBCSSR”, afirmă reprezentanții Ordinului.

Reacția vine în replică la materialul Scrisoare deschisă a medicilor de laborator către noul ministru al Sănătății publicat de Sănătatea TV sâmbătă.

Menționăm că proiectul la care face referire se numără printre cele retrase marți de ministerul Sănătății.

Ultimul update: 13 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro