Biopsia hepatică este o metodă invazivă de investigare a ţesutului hepatic, ce se efectuează de cele mai multe ori sub anestezie locală şi care arată gradul de afectare al ficatului. Doar în cazuri selecţionate biopsia hepatică nu se poate realiza sub anestezie locală. Biopsia hepatică se realizează prin înţeparea ficatului cu un ac destul de gros. Fragmentul de ţesut care rămâne în ac va fi dus la serviciul de anatomie patologică, unde se va efectua analiza microscopică.

Potrivit dr. Adriana Moţoc, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, “o biopsie hepatică poate să îţi arate ce leziuni hepatice există în ficat, inflamaţie, fibroză, încărcare grasă, depuneri de substanţe anormale. Se fac nişte coloraţii speciale şi uneori este singura metodă de a pune diagnosticul sau cea mai importantă metodă de a pune diagnosticul în anumite afecţiuni ale ficatului”.

Deşi este o metodă de investigare, totuşi biopsia hepatică nu poate fi aplicată la toţi pacienţii. Şi asta deoarece este o metodă invazivă, iar persoanele cu risc nu pot beneficia de aceasta. „Biopsia hepatică nu poate fi efectuată, de exemplu, pacienţilor care au tulburări de coagulare pentru că riscă să producă o hemoragie.

Se poate trece prin vase de sânge uneori mai mari şi unul din incidentele nedorite este hemoragia la locul de puncţie, uneori hemoragia abdominală mai serioasă care necesită intervenţie chirurgicală. Sunt pacienţi care au tulburări neurologice sau probleme legate de cutia toracică, o modificare din cauza unor boli sau a unor traumatisme. Acestea fac imposibile efectuarea acestor manevre şi nu se poate aborda ficatul printre coaste aşa cum se procedează în mod obişnuit”, a declarat pentru Sănătatea TV, dr. Adriana Moţoc.

SănătateaTV.ro