Biopsia hepatică este o metodă invazivă de investigare a ţesutului hepatic utilizată în cazul unor afecţiuni ale ficatului. Deşi este o metodă ce se foloseşte în majoritatea cazurilor, totuşi există posibilitatea ca aceasta să fie înlocuită în anumite situaţii de teste noninvazive. Acestea din urmă sunt mult mai bine tolerate de pacienţi nefiind nevoie de anestezie locală, aşa cum necesită biopsia hepatică.

„Biopsia hepatică, până acum doi ani, era absolut obligatorie pentru întocmirea unui dosar de tratament antiviral pentru aceste virusuri B si C. Se poate folosi o evaluare a stării de îmbolnăvire a ficatului, a stadiului de boală şi prin metode noninvazive care să nu mai aibă aceste riscuri de sângerare, de durere şi uneori chiar risc de deces prin stop respirator. Orice manevră, chiar şi o puncţie venoasă simplă, la o persoană care are o labilitate vegetativă deosebită poate duce la stop respirator şi cardiac, prin frică să zicem. Ţi se opreşte inima de frică şi atunci şi biopsia hepatică poate duce la oprirea reflexă a inimii. Putem să evităm aceste riscuri date de biopsia hepatică folosind metode noninvazive”, a declarat pentru Sănătatea TV, dr. Adriana Moţoc, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

  

Deşi metodele nu sunt invazive şi sunt mai bine tolerate de pacient riscurile fiind mai mici, totuşi există şi un grad de eroare. Ceea ce este într-adevăr o problemă e faptul că nu toţi pacienţii au acces la astfel de investigaţii. „Aceste teste au un grad de eroare şi sunt anumite categorii de pacienţi la care nu le putem efectua sau trebuie să le corectăm în funcţie de anumiţi parametri. De exemplu, testele de elasticitate nu  pot fi efectuate la persoane obeze care au un perete toracic foarte gros. Acolo Fibroscanul nu prea se poate efectua sau are un grad de eroare mare. De asemenea Fibroscanul este influenţat de creşterea foarte mare a transaminazelor. Într-o hepatită acută virală chiar dacă în mod obiectiv prin puncţie nu punem în evidenţă fibroză pentru că ea nu există, fibroză înseamnă cicatrici, transaminazele pot să inducă în eroare aparatul şi să dea o rigiditate mai mare şi atunci să dea un grad de fibroză eronat. De asemenea Fibrotestul poate să fie influenţat de nivelul bilirubinei. Sunt persoane care au nişte modificări genetice, cum ar fi icterul Gilbert, care se însoţeşte de bilirubină crescută fără să fie în sine o boală şi care poate influenţa acest test. Astfel putem obţine valori eronate ale inflamaţiei şi fibrozei. De aceea aceste teste nu sunt interpretate separat. Ele trebuie interpretate în context clinic, alături de celelalte investigaţii. O ecografie de exemplu ne poate da informaţii despre o boală de ficat severă. Ea este semnificativă când boala de ficat ajunge într-un stadiu avansat. Vorbim despre ciroză de exemplu. Acolo nu o să găsim doar ficat mare, o să găsim venă portă dilatată, o splină mai mare, vena splenică dilatată, deci nişte elemente care la ecografie ne sugerează ciroză hepatică. În general, eroarea pentru aceste teste poate să ajungă la 15 şi chiar la 20%”, a mai subliniat dr. Adriana Moţoc. În acest context, o evaluarea corectă şi exactă a stadiului de boală a ficatului este foarte importantă.

SănătateaTV.ro