Boala Alzheimer este cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă. În afecțiunile neurodegenerative,  pacienții pierd din funcțiile neuronilor, din anumite zone ale creierului, pe măsura trecerii timpului.

Factorii de risc pentru boala Alzheimer sunt reprezentati de vârstă, factorul genetic dar și prezența unor comorbidități, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Tratamentul în boala Alzheimer este atât farmacologic, cât și nonfarmacologic, prin obiceiuri și activități care țin de stilul de viață: efortul fizic moderat, training-ul cognitiv, păstrarea activității cognitive și după pensionare, viața socială activă.

Tratamentul farmacologic urmărește două direcții: tratarea simptomelor cognitive și tratarea bolilor psihiatrice, întrucât o parte din pacienți dezvoltă și aceste tipuri de afecțiuni.

Pacienții cu boala Alzheimer au un risc de mortalitate mai ridicat. Mulți dintre aceștia au și alte comorbidități, iar în cazul unei boli Alzheimer care avansează, pacientul este predispus la căderi, traumatisme, imposibilitatea de a merge.

Cea mai importantă modalitate de prevenție a bolii Alzheimer este identificarea timpurie a factorilor de risc vasculari, în etapa mijlocie de vârstă, identificarea din timp a hipertensiunii arteriale și tratamentul ei corect, a diabetului zaharat, a dislipidemiilor. În felul acesta putem să prevenim boala Alzheimer la 70-80 de ani, identificând aceste cazuri la 40-50 de ani.

SănătateaTV.ro