Boala celiacă, numită şi enteropatie glutenică sau intoleranţă la gluten, este o afecţiune autoimună multifactorială întâlnită frecvent la persoane cu predispoziţie genetică şi al cărei factor declanşator îl reprezintă consumul alimentelor ce conţin gluten, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) emis în contextul Zilei Mondiale a Bolii Celiace, marcată în fiecare an în data de 16 mai.

În urma consumului alimentelor ce conţin gluten, chiar şi în cantităţi foarte mici, organismul declanşează un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subţire, ceea ce duce la distrugerea vilozităţilor intestinale şi la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienţii.

Boala celiacă poate apărea la orice vârsta, fiind caracterizată prin existenţa a peste 300 de simptome şi afecţiuni asociate, şi poate avea consecinţe severe atunci când nu este diagnosticată la timp. Astfel, se poate ajunge la subnutriţie şi chiar la limfom intestinal, după cum atenţionează APAA în comunicatul de presă.

Printre cele mai frecvente simptome ale intoleranţei la gluten se regăsesc cele de tip gastro-intestinal, cum ar fi: diareea, balonarea, spasmele, greaţa, flatulenţa etc. Însă, trebuie ştiut că pot apărea manifestări şi de natură metabolică, neuropsihică, dermatologică, osteoarticulară etc.

În cazul copiilor, semnele care ar putea indica o eventuală boală celiacă ar putea fi: întârzierile de creştere, mărirea abdomenului, dificultăţi de concentrare etc.

În ceea ce priveşte asocierea bolii celiace cu alte afecţiuni, la femei, de exemplu, boala poate fi asociată: cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauză precoce.

Pe de altă parte, persoanele care se ştiu cu diabet zaharat de tip 1, anemie feriprivă sau dermatită herpetiformă ar trebui să se investigheze şi în ceea ce priveşte boala celiacă.

Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază şi anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidată, se mai arată în comunicatul de presă.

Tratamentul în boala celiacă este o terapie exclusiv nutriţională, respectiv dieta fără gluten. Această alimentaţie specială constă în eliminarea totală a alimentelor care conţin grâu, orz, secară şi ovăz.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi pe www.comunicatemedicale.ro.

SănătateaTV.ro