Boala Hodgkin reprezintă o proliferare malignă a țesutului limfoid, fiind descrisă pentru prima dată în anul 1832. În general, boala Hodgkin afectează persoanele tinere. Chiar dacă se vorbește de malignitate, dacă boala Hodgkin este depistată din timp și tratată corespunzător, atunci pacienții pot duce o viață normală.

”Nu este foarte ușor când ți se pune acest diagnostic, mai ales dacă citești și îți dai seama că este o boală malignă. Dar, explicând cu tact și cu răbdare ce poate să facă medicina de astăzi pacientul începe să-și recapete încrederea în sine, în ce va fi pe viitor și va ieși din această primă traumă, va uita de ea și își va desfășura activitatea perfect normal. Incidența este în Europa cam 1-2-3 cazuri la suta de mii de locuitori și afectează persoanele tinere, în plină putere de muncă, de creație și este și o problemă socială”, a declarat pentru SănătateaTV.ro, dr. Radu Niculescu, şef Secţie III Hematologie, Institutul Clinic Fundeni. 

Inflamarea ganglionilor ar putea constitui un prim semn al bolii Hodgkins. Atenţia trebuie să fie sporită însă deoarece nu orice ganglion apărut este şi un limfom malign. „Acești ganglioni pot apărea la orice infecție. Ai o infecție de măsea, de ureche, apare un ganglion. Este o reacție normală. În primul rând apar infecțiile obișnuite. Foarte frecvent în ultima perioadă este tuberculoza ganglionară și am avut situații mai ales în aceste biopsii în care ne așteptam să fie un limfon și a fost tuberculoză. A treia frecvență sunt aceste limfoame, cancer de ganglioni care poate să fie Hodgkin sau nu. A patra, și cea mai dezastruoasă, este apariția de metastază ganglionară, de la un cancer cu punct nedeterminat.

Dar, concret, în primul rând apar acești ganglioni. Ulterior poate să apară febra, scăderea în greutate și mâncărimea. Acestea ar fi principalele simptome ale bolii Hodgkin”, a precizat dr. Radu Niculescu

Deşi s-au emis tot felul de teorii, încă nu se cunosc cauzele exacte ale apariţiei bolii Hodgkin. „S-a emis teoria virală, s-a emis teoria ereditară, s-au găsit niște aglomerări cu pacienți cu Hodgkin, dar nici una dintre ele nu s-a dovedit 100% reală. Încă se caută. S-au observat niște aglomerări, adică un pacient care a avut Hodgkin sau un cancer, în familia respectivă se poate întâmpla să apară un al doilea caz și atunci ar trebui avut în vedere acest lucru. Persoanele din familia respectivă trebuie să fie mai atente, să se controleze mai des, să aibă controale periodice mai frecvente decât în mod obișnuit”, potrivit dr. Radu Niculescu.

SănătateaTV.ro