Anul 2019 a fost marcat de o revenire puternica a unor boli precum rujeola, poliomielita sau ciuma in mai multe parţi ale lumii. De departe cea mai fulminanta replica a aparţinut rujeolei, in special in Europa, unde boala şi-a facut din noua apariţia in patru ţari de pe acest continent, unde era considerata eliminata.


Rujeola


Rujeola inregistreaza o revenire in aproape toate regiunile globului din cauza accesului deficitar la servicii medicale sau a neincrederii in vaccinuri, dupa ce, pana in 2016, incidenţa acestei boli, extrem de contagioase, a inregistrat un regres, potrivit Agerpres.
La inceputul lunii decembrie, Organizaţia Mondiala a Sanataţii (OMS) confirmase ca, in prezent, in lume exista mai multe focare de rujeola, numarul cazurilor raportate organizaţiei depaşind 413.000 la inceputul lunii noiembrie, prin comparaţie cu un total de 353.000 anul trecut.

in Romania, potrivit celor mai recente date publicate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile,  numarul total de cazuri confirmate raportate pana la data de 20.12.2019 este de 18.908, dintre care 64 de decese. 
Extrem de contagioasa şi cu potenţiale complicaţii grave, cateodata mortale, rujeola se transmite de obicei prin contact direct sau pe calea aerului şi duce la infecţii ale cailor respiratorii, afectand apoi intregul organism. inainte de apariţia vaccinurilor in anii ’70, boala ucidea intre 7 şi 8 milioane de copii pe an la nivel mondial.
in prezent, nu exista un tratament curativ al rujeolei, insa boala poate fi prevenita prin administrarea a doua doze de vaccin, potrivit OMS, care a evaluat la peste 20 de milioane numarul deceselor evitate la nivel global in perioada 2000-2016 datorita vaccinarii.


Poliomielita


Boala a revenit in Filipine dupa o absenţa de 18 ani, autoritaţile declarand la 19 septembrie un focar de poliomielita. Pana la inceputul lunii noiembrie, peste 1,6 milioane de copii din Filipine fusesera vaccinaţi impotriva acestei boli extrem de contagioase in cadrul unei campanii de doua saptamani desfaşurate in Filipine, unde trei cazuri de poliomielita au fost confirmate incepand din luna septembrie.
Și Ucraina se confrunta cu un focar de rujeola, cu aproape 57.000 de cazuri şi 18 decese inregistrate in primele opt luni ale acestui an, potrivit datelor Ministerului ucrainean al Sanataţii. increderea in vaccinuri şi rata de imunizare a copiilor impotriva unei serii de agenţi patogeni au fost in ultimii ani extrem de scazute, lasand numeroase persoane vulnerabile la infecţii virale, au subliniat experţii OMS şi UNICEF
La fel ca virusul rujeolic, care s-a raspandit atat in Filipine, cat şi in Ucraina, timp de peste un an, poliomielita poate reprezenta un risc daca cel puţin 95% din populaţie nu este vaccinata. in timp ce in Filipine rata imunizarii impotriva poliomielitei este de 70%, in 2017, in Ucraina, doar 51,9% dintre bebeluşii cu varsta de sub un an au fost imunizaţi impotriva acestei boli, procentul acestora ajungand la 69,2% in 2018, potrivit UNICEF.


Ebola


Republica Democrata Congo (RDC) se confrunta cu a doua cea mai mare epidemie de Ebola din lume, cu peste 2.200 de morţi şi 3.300 de infectari confirmate de la declanşarea actualului focar, la 1 august 2018. Focarul a fost localizat in provinciile Nord- Kivu şi Ituri, iar la data de 26.12. 2019, autoritaţile raportau 3.366 de cazuri (din care 3.248 confirmate şi 118 probabile), dintre care 2.227 de morţi şi 1.098 de supravieţuitori, potrivit datelor furnizate de OMS pe site-ul sau.
La 1 noiembrie, autoritaţile medicale congoleze au anunţat ca au primit 11.000 doze dintr-un nou vaccin impotriva virusului Ebola, iar la mijlocul lunii a fost anunţata inceperea utilizarii sale.
Febra hemoragica Ebola, extrem de contagioasa, provoaca moartea a 25% pana la 90% dintre bolnavi, potrivit organizaţiei amintite. Boala, pentru care nu exista pe moment niciun tratament, se transmite prin contact direct cu sangele şi secreţiile corporale ale persoanelor contaminate, prin contact sexual, dar şi prin manipularea necorespunzatoare a cadavrelor contaminate.

Holera


Sudanul se confrunta cu un focar de holera, iar la sfarşitul lunii noiembrie se inregistrasera 11 morţi dintr-un total de 338 de cazuri suspectate.
La inceputul lunii octombrie, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a livrat 1,6 milioane de doze de vaccin oral in aceasta ţara. Vaccinurile, finanţate de Alianţa Globala pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), vor fi utilizate in cadrul campaniei de vaccinare, prima in ultimii trei ani, a anunţat UNICEF.

Potrivit unei avertizari date publicitaţii de OMS la data 11 septembrie, cazurile de holera şi diaree acuta s-ar putea raspandi din cauza calitaţii deficitare a apei, agravata de inundaţiile recente.
De asemenea, in mai 2019, in Mozambic au fost raportate 14 cazuri de holera in urma inundaţiilor provocate de trecerea devastatorului ciclon Kenneth, dupa ce in luna aprilie, autoritaţile raportasera şase decese din cauza holerei şi 3.577 de cazuri de persoane infectate, iar in martie Ministerul Sanataţii declarase epidemie la 27 martie.
Holera este o infecţie intestinala extrem de contagioasa cauzata de ingestia de apa sau alimente de contaminate, care se manifesta prin diaree violenta şi deshidratare severa


Ciuma


La sfarşitul lunii noiembrie, autoritaţile sanitare din China anunţasera al patrulea caz de ciuma bubonica in regiunea Mongolia Interioara din nordul ţarii, la un pastor din ţinutul Siziwang. Anterior stabilirii diagnosticului, barbatul fusese activ intr-o regiune in care au fost identificate surse de ciuma, iar starea sa a fost considerata drept stabila dupa administrarea tratamentului.
La mijlocul lunii, Mongolia Interioara a raportat un caz de ciuma bubonica dupa ce un barbat de 55 de ani a fost diagnosticat in urma consumarii carnii de la un iepure salbatic, la data de 5 noiembrie. Boala fusese confirmata anterior la alte doua persoane, la inceputul lunii. Ambii pacienţi proveneau din Mongolia Interioara şi au fost plasaţi in carantina intr-o instituţie din capitala Chinei dupa ce au fost diagnosticaţi cu ciuma pneumonica.
Cazurile de ciuma nu sunt neobişnuite in China, insa epidemiile au devenit din ce in ce mai rare. Din 2009 pana in 2018, China a raportat doar 26 de cazuri, dintre care 11 pacienţi au murit.
Ciuma bubonica este cea mai comuna forma de ciuma la nivel mondial şi poate evolua in ciuma pulmonara, sau pneumonica, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanataţii (OMS). Ciuma pneumonica este cea mai rara, insa cea mai virulenta forma de ciuma, cu o posibila transmitere de la persoana la persoana printr-o simpla tuse. Rata mortalitaţii sale poate fi ridicata, insa tratamentul cu antibiotice este eficient, daca este administrat in 24 de ore.


Febra Dengue


Virusul febrei Dengue a provocat numeroase decese in 2019 in mai multe state din Asia, cum ar fi Sri Lanka (74 de decese la sfarşitul lunii octombrie), Myanmar (107 decese, la inceputul aceleiaşi luni), Bangladesh (75, la sfarşitul lunii septembrie) şi Filipine (peste 1.000 la inceputul lunii septembrie), dar şi in state de pe continentul american precum Mexic (cu 120 de decese la inceput de septembrie) şi Brazilia (cu 591 de decese la inceput de septembrie).
in plus, in luna noiembrie, Spitalul Ramon y Cajal din Madrid a anunţat identificarea primului caz de febra Dengue prin transmitere sexuala inregistrat in Europa, diagnosticat la un tanar care nu calatorise in zone cu risc. Este vorba de primul caz cu transmitere sexuala autohton din Spania şi din Europa, avand in vedere ca mai exista un singur caz similar in Coreea de Sud diagnosticat la membrii unui cuplu de acelaşi sex. Cazul fusese consemnat la sfarşitul lunii septembrie la acest centru spitalicesc din Madrid, partenerul sexual al pacientului fiind un barbat care a calatorit recent in Cuba şi Republica Dominicana. Cei doi barbaţi au intreţinut relaţii sexuale neprotejate la inceputul lunii septembrie, iar analizele probelor de lichid seminal au rezultat pozitive.
Febra Dengue este o boala provocata de un virus care se transmite in mod obişnuit prin inţepatura unui ţanţar şi este endemica in ţarile din America de Sud, Asia de Sud-Est şi Africa. Simptomele acestei boli includ o stare de indispoziţie generalizata, febra mare, dureri de cap şi erupţii cutanate mai ales in zona feţei care se intind pe gat, torace şi extremitaţi.
De obicei, boala dureaza 10 zile, insa in cazuri grave, ea poate conduce la sangerari interne, inclusiv la nivel cerebral, şi poate fi fatala.