Vitamina D poate preveni o boală gravă de ochi, ce cauzează orbirea parţială la femei, titrează Daily Mail. Degenerescenţa maculară legată de vârstă, la femeile de până la 75 de ani, poate duce la pierderea vederii centrale, iar cercetătorii au descoperit că vitamina D împiedică acest fenomen.

Nivelurile ridicate de vitamina D au fost asociate cu un risc semnificativ scăzut al degenerescenţei maculare, iar 59% dintre femeile cu aport mare de vitamina D au fost mai puţin susceptibile de a dezvolta această boală.

 

Cercetarea s-a făcut pe un eşantion de 1313 femei care au luat parte la o investigaţie la scară largă a bolii, facută de oameni de ştiinţă din Statele Unite ale Americii. Astfel, la femeile cu vârste de până la 75 de ani, nivelurile de vitamina D din sânge, dobândite prin surse alimentare şi suplimente, riscul de a face degenerescenţă maculară a fost redus semnificativ.  Cercetarea a arătat totodată că aceste rezultate nu se aplică şi în cazul vitaminei D absorbite prin timpul petrecut la soare, chiar dacă aceasta este considerată ca fiind cea mai importantă sursă.

 

Echipa de cercetători condusă de dr. Amy Millen, de la Universitatea Buffalo din New York, a scris în revista Archives of Ophthalmology că "sunt necesare mai multe studii pentru a verifica aceste asocieri şi pentru a înţelege mai bine interacţiunea dintre vitamina D, genetică, stil de viaţă şi factori de risc în prevenţia degenerescenţei maculare".

 

În cadrul studiului, s-au descoperit ca surse alimentare de top consumate de participanţi: laptele, peştele, margarina şi cerealele fortificate.

SănătateaTV.ro