În ultimii ani, prevalența bolilor tiroidiene a crescut, iar în țara noastră 86% dintre pacienții diagnosticați cu hipotiroidie sunt femei, a declarat consilierul de stat din Administraţia Prezidenţială, Diana Loreta Păun.

 

Tiroida, afectată de stres și poluare


"Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut pentru că noi trăim în nişte condiţii stresante, există o serie întreagă de noxe care atacă tiroida, trăim într-o ţară cu deficit de iod, dar mai ales şi din cauza faptului că posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament s-au îmbunătăţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezintă la medic. (...) Am cifre din 2016 când s-au înregistrat în România 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de două ori mai mult decât în anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie”, a afirmat Diana Loreta Păun.

Informațiile au fost prezentate cu ocazia lansării celei de a treia ediții a campaniei "Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene", derulată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune. Prin această campanie este urmărită creșterea gradului de conștientizare a acestor afecțiuni și a accentuării importanței tratamentelor pentru a controla simptomele tiroiditelor autoimune.

                       

Importanța tratamentului

 

Oamenii trebuie să ştie când este momentul să meargă la medic pentru consultaţii endocrinologice, iar campania are scopul de a încuraja medicii de familie să includă analizele tiroidiene de sânge pe lista analizelor anuale pe care le fac pacienţii. De asemenea este important ca medicii să convingă pacienţii aflați sub tratament să nu renunţe la acesta, iar dacă apar efecte adverse, să le raporteze medicului pentru a fi modificată doza.

"Foarte important este să respectăm intervalul acela la care ne spune medicul să revenim la control. Simptomele pot fi recunoscute de către pacienţi şi se pot duce la medicul de familie să facă analizele de bază unde există acel pachet. (...) Aş vrea să încurajez pacienţii să aibă încredere în medici să meargă să le spună ce li se întâmplă, pentru că medicul este partenerul pacientului într-o astfel de afecţiune”, a afirmat președintele Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, potrivit Agerpres.

 

Ce simptome ne trimit la medic?

 

În cazul hipotiroidiei, printre simptome se numără oboseala cronică neexplicată, creșterea în greutate, edemul, pielea aspră, căderea părului, modificări ale funcției cardiace sau digestive, tahicardia, constipația, o stare de dispoziție depresivă. În cazul hipertiroidiei, simptomele sunt: stare de nevozitate, agitație, persoana respectivă vorbește mult și repede, nu se odihneşte şi totuși este vioaie, oricât ar mânca slăbeşte, tremură, are palpitaţii din cauza tahicardiei, iar pielea este transpirată de obicei.

Campania “Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene” se va derula pe tot parcursul anului și se desfăşoară în parteneriat cu Administraţia Prezidenţială, Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie. 

Ultimul update: 23 mai 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.