Patru perechi donator-receptor au fost operate în perioada 10-12 ianuarie de o echipă formată din medici specialiști din Geneva, Ghent, Cluj Napoca, Tg. Mureş şi Braşov. Intervențiile chirugicale au avut loc la spitalul privat Sf. Constantin din Brașov și au avut caracter umanitar, spun reprezentanții unității sanitare. În aceste condiții, pacienții nu au fost nevoiți să achite costurile operațiilor. În prezent legea transplantului nu permite decontarea intervențiilor de transplant efectuate în centre private.

Pacienților din Iași, Sibiu, București și Chișinău le-au fost prelevați rinichii prin tehnica robotică DaVinci, dar a fost folosită și tehnica transplantul robotic în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară se realizează folosind robotul DaVinci.

Din echipele de medici care au efectuat intervențiile chirurgicale, au făcut parte șeful Centrului de Transplant din Geneva și fost președinte al European Society of Organ Transplantation (ESOT), dr. Therry Berney, șeful Secţiei de Urologie a Spitalului Universitar din Geneva, dr. Christophe Iselin, dr. Karel Decaestecker, coordonatorul Programului de Transplant Renal DaVinci din Ghent și dr. Karine Hadaya (Geneva). Împreună cu aceștia au lucrat și medici din Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Brașov. Echipa Spitalului Sf. Constantin a fost coordonată de dr. Bogdan Moldovan, chirurg de transplant din România cu dublă acreditare Europeană de Transplant Hepatic şi Renal.

În anul 2018, în România s-au realizat mai puțin de 100 de intervenții de transplant renal, raportat la necesarul de 3.000 de grefe pe an, arată reprezentanții Spitalului Sf. Constantin din Brașov.

Ultimul update: 14 ianuarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.