Aproximativ 6% din populația României suferă de astm, estimează specialiștii de la Societatea Română de Pneumologie. Bucureștenii care vor să afle cum respiră își pot face o spirometrie, în mod gratuit, între 12 și 13 mai, între orele 9 și 17, în Parcul Tineretului. Medicii specialiști îi vor ajuta să vadă cât de bine respiră prin folosirea unui spirometru de ultimă generație. Evenimentul are loc în cadrul campaniei de informare și educare „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”, organizată de Societatea Română de Pneumologie.

„Anul acesta, specialiștii din toată lumea marchează a 20-a ediție a Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Astmului. În acest răstimp, la nivel mondial s-au întreprins numeroase acțiuni menite să îmbunătățească viața persoanelor cu astm. De peste 10 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului, iar efectele sunt încurajatoare: tot mai mulți pacienți sunt dornici să afle mai multe informații despre bolile respiratorii, iar tot mai mulți cer să facă o spirometrie chiar și la un control de rutină”, a spus prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Medicii spun că astmul provoacă respirație șuierătoare, senzație de strâmtorare la nivelul pieptului și tuse. Este o boală cronică care poate fi ținută sub control prin reducerea și prevenirea atacurilor de astm, denumite și episode.

Medicii spun că un rol important în provocarea crizelor de astm este poluarea, atât cea casnică, cât și cea industrială.

„Poluarea este din nefericire al doilea factor care intervine în astm, în afară de tabagism. În primul rând este o poluare casnică și o poluare industrială. O poluare industrială de temut este dioxidul de sulf, monooxidul de azot și pulberile care sunt emanate din coșurile fabricilor și nu în ultimul rând termocentralele, termocentralele de bloc. Sunt surse poluante. În poluarea casnică avem alte provocări: sunt alegeni, sunt mucegaiuri, dar sunt și elemente care țin de soluțiile pe care le folosim pentru curățare, pentru lustruitul mobilei. Carpeta din casă să știți că este un cocktail de toxine. Casa dacă este construită pe teren are radon. O altă sursă de poluare sunt particulele Diesel, emanațiile de la auovehicule”, a spus prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președintele onorofic al Societății Române de Pneumologie.

Potrivit unui document al Societății Europene de Pneumologie, la nivel European, numărul de persoane cu astm bronșic ajunge la 30 de milioane de persoane, 20% dintre aceștia suferind de astm sever. Costul anual al astmului în Europa a fost estimat la 19,3 miliarde de euro. Asta pentru că 30% dintre pacienți lipsesc de la serviciu din cauza spitalizării.

SănătateaTV.ro