Persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienții care au nevoie pot face acest lucru în perioada 19-21 mai, între orele 9.00 și 13.00, la intrarea principală din centrul comercial Sun Plaza –  Esplanada Sud. Acțiunea are loc în cadrul campaniei „Dăruiește timp, donează sânge”, ajunsă deja la a patra ediție. 300 de vieți au fost deja salvate datorită celor 54 de litri de sânge recoltați în campania precedentă.

Donarea de sânge se va face în cadrul unui centru mobil complet utilat, amplasat la intrarea principală dincentrul comercial, dar și în două cabinete special amenajate în interior.

„Campania «Dăruiește timp, donează sânge!» a crescut cu fiecare ediție și ne așteptăm ca anul acesta numărul persoanelor care se vor prezenta la donare să fie mai mare de 250. În ultimii 10 ani, acțiunile constante ale Asociației React de promovare a importanței donării de sânge au dus la o creștere semnificativă a numărului de donatori de sânge și la fidelizarea lor. Cu toate acestea, avem încă nevoie de campanii precum cea pe care o organizăm împreună cu Sun Plaza, prin care ușurăm accesul potențialilor donatori la procesul de donare, venind către ei în spații publice, larg frecventate, în zile de weekend în care nu există constrângeri impuse de programul de la serviciu”, a declaratAnca Ștefan, Președinte Asociația React.

Persoanele care doresc să doneze sunt așteptate în Sun Plaza cu cartea de identitate și cu micul dejun consumat (un mic dejun ușor, alimente fără multe proteine și grăsimi – lactate degresate, piept de pui, cereale integrale, fructe și legume, o ceașcă de ceai sau cafea ușor îndulcite). Nu se fumează înainte și după donare timp de o oră.

Cei care doresc să devină donatori trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- să aibă vârsta între 18 și 60 de ani

- greutatea corporală cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații)

- să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni

- nu pot fi femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală 

- să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării

- să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii

Donarea de sânge este extrem de benefică și pentru donatori, întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu 30%. 

Mai multe informații despre condițiile donării pot fi găsite pe www.pentruviata.ro 

SănătateaTV.ro