În pofida nivelurilor ridicate de nevoi nesatisfăcute de asistență medicală, trei sferturi dintre români susțin că au o stare bună de sănătate (71 % în 2017), puțin mai mulți decât media UE, se arată într-un raport privind starea de sănătate din UE, publicat de Comisia Europeană.

”La fel ca și în alte țări, proporția persoanelor care declară că au o stare bună de sănătate scade drastic odată cu înaintarea în vârstă: de la 94 % dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 și 44 de ani, la 69 % dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani și la 23 % dintre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani. Această scădere este mai accentuată decât media UE, cifrele pentru UE în ansamblu fiind: 87,5 % pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 44 de ani, 66,8 % pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani și 41,4 % pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani”, potrivit documentului.

 

Ceva mai puțin de jumătate dintre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani suferă de o afecțiune cronică

 

În 2017, românii cu vârsta de 65 de ani se puteau aștepta să mai trăiască încă 16,7 ani, o creștere de aproape doi ani față de anul 2000. ”Cu toate acestea, după vârsta de 65 de ani, se trăiește mai mulți ani din viață cu o boală cronică sau cu o dizabilitate, situație care plasează în acest sens România peste media UE. Deși disparitatea de gen în ceea ce privește speranța de viață la vârsta de 65 de ani rămâne substanțială (bărbații români având o speranță de viață cu aproximativ trei ani și jumătate mai mică decât femeile), disparitatea este în concordanță cu media UE. În ceea ce privește speranța de viață sănătoasă, în medie, femeile trăiesc doar puțin mai mult decât bărbații într-o stare bună de sănătate (5,1 ani pentru bărbați, față de 5,9 la femei în 2017). Deși numai 46 % dintre românii cu vârsta peste 65 de ani declară că au una sau mai multe boli cronice (comparativ cu 54 % în UE), majoritatea pot să trăiască în continuare în mod independent până la bătrânețe. Cu toate acestea, 31 % dintre românii cu vârsta peste 65 de ani raportează că se confruntă cu unele limitări în desfășurarea activităților cotidiene, precum îmbrăcarea și hrănirea, procentul fiind mult mai mare decât media UE”, potrivit documentului.

 

Ultimul update: 1 decembrie 2019

SănătateaTV.ro