Cafeaua ucide bacteriile intestinale și crește mobilitatea mușchilor intestinale indiferent de conținutul său de cofeină, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Texas și prezentat la Digestive Disease Week 2019.

Oamenii de știință le-au administrat șoarecilor de laborator cafea amestecată cu bacterii intestinale în vase Petri. “Când șoarecii de laborator au primit cafea trei zile la rând, capacitatea de contracție a mușchilor din intestinul subțire a părut să crească”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Xuan-Zheng Shi, profesor de medicină internă la Universitatea Texas, citat de Science Daily. “Interesant estecă aceste efecte sunt independente de cofeină, deoarece cafeau decofeinizată a avut același efect ca și cafeaua obișnuită”, a adăugat el.

Se știe de mult timp că mișcările intestinului sunt îmbunătățite de cafea, dar cercetătorii nu au stabilit deocamdată motivul exact sau mecanismul care determină acest lucru. Oamenii de știință au examinat schimbările asupra bacteriilor atunci când sunt expuse la cafea, prin studierea compoziției acesteia după ce șobolanii au primit diferite concentrații de cafea timp de trei zile.

De asemenea, studiul a analizat schimbările în mușchii netezi ai intestinului și colonului și reacția acelor mușchi când au fost expuși direct la cafea.

Creșterea bacteriilor și a altor microbi din materia fecală într-un vas Petri a fost suprimată cu o soluție cu 1,5 procente de cafea, iar creșterea microbilor a fost chiar mai mică cu o soluție cu 3 procente de cafea, conform studiului. Cafeaua decafeinizată a avut un efect similar asupra microbiomului.

După ce șobolanilor li s-a administrat cafea timp de trei zile, numărul total al bacteriilor din fecalele lor a fost scăzut, dar cercetătorii sunt de părere că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă aceste schimbări favorizează bacteriile bune sau enterobacteriile, considerate bacterii negative.

Mușchii din intestinul subțire și colonul șobolanilor au prezentat o abilitate crescută de a se contracta după consumul de cafea, iar cafeaua a stimulat contracțiile intestinului subțire și ale colonului când țesuturile au fost expuse direct cafelei, în laborator.

Rezultatele susțin necesitatea unor cercetări clinice suplimentare pentru a stabili dacă ar putea fi cafeau un tratament eficient împotriva constipării post-operatorii.

Ultimul update: 20 mai 2019

SănătateaTV.ro