În cazul bărbaţilor care fumează, consumul de cafea şi de ceai poate reduce riscul de atacuri cerebrale, conform unui nou studiu, informează Reuters recepţionată de Agerpres.

"Consumul de cafea şi ceai ar putea reduce riscul unui atac cerebral datorită proprietăţilor antioxidante pe care le au aceste băuturi", a declarat Dr. Susanna C. Larsson de la Institutul Karolinska din Stockholm, într-un material publicat de revista americană Stroke.

Echipa de cercetători coordonată de Dr. Larsson a studiat legăturile dintre consumul de cafea şi ceai şi riscul de a suferi diferite tipuri de atacuri cerebrale - precum hemoragia cerebrală sau hemoragia subarahnoidă - dar şi împotriva infarctului cerebral, cea mai comună formă de atac cerebral provocată de blocarea unei artere care alimentează creierul cu sânge. Acest ultim tip de atac cerebral este provocat deseori de rigidizarea arterelor (arteroscleroză).

Acest studiu a fost realizat pe un grup de 26.556 de bărbaţi finlandezi fumători care participau la un proiect mai larg de cercetare în scopul prevenirii cancerului, şi care au oferit informaţii cu privire la dieta lor, inclusiv informaţii despre frecvenţa consumului de ceai şi cafea. După 13,6 ani în acest grup de persoane sau produs 2.702 cazuri de infarct cerebral, 383 de hemoragii intracerebrale, 196 de hemoragii subarahnoide şi alte 84 de cazuri de atacuri cerebrale de un tip nespecificat.

După ce au luat în calcul vârsta subiecţilor şi prezenţa factorilor de risc de declanşare a unui atac cerebral, cercetătorii au descoperit faptul că bărbaţii care consumă în medie cel puţin 8 ceşti de cafea pe zi întâmpină un risc de atac cerebral cu 23% mai mic decât cei care beau mai puţin de 2 ceşti de cafea zilnic.

În ceea ce priveşte consumul de ceai, bărbaţii care consumă zilnic două sau mai multe ceşti întâmpină un risc cu 21% mai scăzut de a suferi un atac cerebral decât cei care nu consumă ceai. "Efectele benefice ale consumului de cafea şi ceai cu privire la riscul declanşării unui atac cerebral sunt perfect plauzibile din punct de vedere biologic pentru că atât cafeaua cât şi ceaiul conţin compuşi fenolici cu proprietăţi antioxidante care pot preveni apariţia arterosclerozei", a mai precizat Dr. Larsson. Rezultatele acestui studiu urmează să fie verificate şi în cazul femeilor fumătoare şi al nefumătorilor.

Sursa: Agerpres  

SănătateaTV.ro