Valurile de caldura care au lovit Franta in lunile iunie si iulie au provocat moartea a 1,435 de oameni, a anuntat ministrului Sanatatii de la Paris. Potrivit bilantului prezentat de oficial la postul de radio public France Inter, 567 de francezi au decedat in timpul primului val de caldura, intre 24 iunie si 7 iulie, iar alte 868 de persoane si-au pierdut vietile in perioada 21 – 27 iulie. in total, caldura excesiva a afectat negativ sanatatea a aproape 20 de milioane de oameni, a precizat ministrul Agnes Buzyn. 

 

Valurile de caldura, pe cale sa devina o normalitate

 

Anul acesta, Franta avut parte de temperaturi record, iar meteorologii au anuntat pe 28 iunie ca termometrele au inregistrat 46 de grade, un maxim istoric in Hexagon. in total, au fost 18 zile de caldura extrema, ceea ce a provocat un numar foarte mare de victime, a anuntat ministrul Sanatatii. Potrivit bilantului, doar jumatate dintre persoanele decedate aveau varsta de peste 75 de ani. Agnes Buzyn a adaugat ca societatea franceza trebuie sa se adapteze la schimbarile climatice pentru ca valurile de caldura se vor repeta si vor fi tot mai intense in anii urmatori.

Numarul deceselor din 2019 este mic in comparatie cu cele din 2003, anul cel mai negru din acest punct de vedere, atunci cand caldura a ucis 15.000 de oameni. „Valul de caldura din 2003 a durat 20 de zile. Acum am avut 18 zile de canicula in doua episoade, dar care au fost foarte intense si care au afectat o mare parte a teritoriului tarii, in special in timpul celui de-al doilea val, cand au fost inregistrate temperaturi foarte ridicate. Datorita masurilor de preventie si a mesajelor catre populatie, am redus rata mortalitatii de zece ori fata de anul 2003”, a precizat oficialul francez.

 La nivel global, expertii sustin ca valurile de caldura ar putea deveni o normalitate in viitor, iar oamenii de stiinta sustin ca acestea sunt cauzate in special de schimbarile climatice. Iar un studiu realizat de Institutul pentru Clima din Barcelona arata ca numarul deceselor in urma valurilor de caldura va creste pana in 2040 si il va depasi pe cel al deceselor cauzate de frig.