Campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul”, iniţiată de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, vine în sprijinul persoanelor cu tulburare afectivă bipolară în demersul lor de a-și recâștiga stabilitatea și bunăstarea psihică pentru a putea duce o viață normală. Astfel, în data de 30 iunie 2015 a fost organizată la Timişoara o conferinţă de presă prin intermediul căreia s-a atras atenția asupra problematicii tulburării afective bipolare.

„Întotdeauna insistăm asupra psiho-educaţiei, adică a cunoaşterii simptomelor bolii de către pacient, de către familie şi, aş spune, chiar de populaţia generală. E foarte important lucrul acesta. Pacientul şi familia trebuie să ştie pentru a veni repede la medic, iar pentru populaţie este important să cunoască boala tocmai ca să nu facă aprecieri greşite, ca să nu dea conotaţii care pun etichete negative. Dacă populaţia va şti ce înseamnă această afecţiune atunci şi acceptarea acestor persoane va fi mult mai funcţională şi mai echilibrată. Numai aşa se ajunge la un management adecvat al problemelor de sănătate şi numai aşa menţinerea echilibrului este posibilă ca fapt real”, a declarat conf. univ. dr. Monica Ienciu, şef Secție Psihiatrie I, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Timișoara.

Astfel, o mai bună înţelegere a bolii şi a persoanelor cu tulburare afectivă bipolară ar genera o altă abordare a bolilor psihice de către societate astfel încât pacienţii cu astfel de probleme să poată fi integraţi mai uşor în comunitate.

„De foarte multe ori accentuez acest aspect referitor la educaţie şi la informare, pentru că atunci când populaţia generală va cunoaşte mai multe date, mai multe informaţii despre tulburarea afectivă bipolară bineînţeles că va identifica mai uşor persoanele care suferă sau care ar putea suferi de această boală în familie sau în imediata vecinătate. Mai mult decât atât, populaţia ar putea să îi accepte mai uşor, ar putea să nu îi mai stigmatizeze, să nu îi mai marginalizeze şi, dimpotrivă, să îi ajute să se reintegreze în comunitatea, în societatea în care trăiesc. Campaniile de informare cred că îşi au rolul lor, iar în astfel de campanii trebuie să fie implicaţi profesionişti, să fie implicaţi partenerii din media. Campaniile trebuie făcute destul de frecvent, trebuie insistat asupra impactul bolii psihice asupra individului şi asupra societăţii”, a declarat dr. Ileana Stoica, medic primar psihiatru, şef Secție, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.

Campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul”, ce se desfăşoară la nivel naţional, este iniţiată de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca.

Management eveniment: Sănătatea Press Group

SănătateaTV.ro