Cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor sunt cele dentare, iar câțiva dintre factorii răspunzători pentru acest fenomen sunt alimentația bogată în zaharuri, dar și igiena orală defectuoasă. Acesta este semnalul tras de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care a anunțat că reia campania de promovare a sănătății orale în școli și grădinițe, pe care o va derula până la finalul anului școlar, în iunie 2019. Potrivit ASSMB, programul se va desfășura în toate unitățile de învățământ preșcolar și școlar de stat din Capitală.

Campania are scopul de a contribui semnificativ la efectuarea unei igiene orale corecte, dar și de a pune bazele unor cunoștințe solide legate de riscurile la care sunt expuși copiii dacă nu își îngrijesc corect dantura. Pentru un organism sănătos, este extrem de importantă prevenția și tratarea precoce a afecțiunilor orale, iar regulile de îngrijire în igiena orală sunt cele mai importante pentru a preveni apariția complicațiilor stomatologice.

Orele de educație pentru sănătate sunt oferite gratuit prin programul finanțat de Primăria Capitalei. Acestea vor fi susținute de medicii și asistentele medicale din cabinetele stomatologice aflate în unitățile de învățământ public preșcolar și școlar din Municipiul București. În cadrul orelor de educație pentru sănătate vor fi transmise informații privind prevenirea afecțiunilor orale, factorii de risc care contribuie la producerea acestor afecțiuni, transmiterea de recomandări privind menținerea sănătății orale, evidențierea legăturii dintre sănătatea orală și cea generală și importanța pentru un organism sănătos a prevenției și tratării precoce a afecțiunilor orale.

Campania de igienă orală s-a derulat în primă fază din luna martie până la finalul anului școlar, însă doar în grădinițe și școli. În grădinițele, școlile și liceele din București sunt 225.000 de elevi.

Ultimul update: 19 noiembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.