Igiena mâinilor reprezintă primul pas în prevenirea a infecțiilor și creșterea siguranței pacienților. În data de 5 mai 2016, se celebreazăCampania „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor”, iniţiativă anuală globală coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit unui comunicat de presă a Direcției de Sănătate Publică Timișoara.

Prin această Campanie se sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa pacienților în pericol. Scopul Campaniei este de a stimula acțiuni la nivelul îngrijirilor medicale care să demonstreze că igiena mâinilor este punctul de plecare pentru reducerea infecțiilor nosocomiale și pentru creșterea siguranței pacienților.

În acest an, tema campaniei „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor” este „Tratamentul Chirurgical Sigur salvează vieți - îmbunătătirea igienei mâinilor în toate serviciile chirurgicale”.

Îmbunătățirea igienei mâinilor în toate serviciile chirurgicale pe tot parcursul îngrijirilor - din saloane până în sălile de operatie și serviciile chirurgicale ambulatorii - este punctul central al ediției de anul acesta a Campaniei.

Pacienții chirurgicali prezintă risc ridicat de a dezvolta infecții nosocomiale - în special infecții de plagă postoperatorie și infecții asociate dispozitivelor medicale, precum infecțiile de tract urinar în urma cateterizării uretrale sau vezicale. Infecțiile de plagă postoperatorie sunt o problemă pentru orice unitate sanitară.

În România, Campania „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor”, cu sloganul „Privește-ți mâinile. Igiena mâinilor stă la baza tratamentului chirurgical sigur” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Campania „Salvează vieţi: Igiena Mâinilor” a fost inițiată de OMS în anul 2009. 

SănătateaTV.ro