Elevii din București vor beneficia de cursuri de educație pentru sănătate în cadrul cărora vor afla cât de importante sunt vaccinurile, a anunțat dr. Turkes Ablachim, director general adjunct la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, cu ocazia lansării Săptămânii Europene a Imunizării 2018.

Cursurile vor fi susținute până la finalul anului școlar de către medicii de familie și de către medicii specializați în problematica imunizării.

„Importanța educației în sănătate în privința vaccinării trebuie să înceapă încă de la vârsta școlară, iar informarea trebuie făcută din surse controlate, documentate științific. Părinții trebuie să înțeleagă că importanța vaccinării este esențială pentru sănătatea copiilor și totodată trebuie să cunoască riscul provocat de îmbolnăvire”, a declarat dr. Turkes Ablachim, director general adjunct la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale.

În 2018, Săptămâna Europeană a Imunizării are loc în perioada 23-29 aprilie și își propune să sensibilizeze societatea civilă asupra importanței vaccinării atât în rândul părinților, cât și în rândul populației generale prin intermediul medicilor de familie.

„Pentru a asigura protecția unui copil, vaccinarea se efectuează în prima perioadă a vieții, atunci când acest copil este extrem de vulnerabil la îmbolnăvire, iar gravitatea infecțiilor îl poate lăsa invalid pe viață sau îl poate ucide. Copiii nu pot decide pentru viața lor. Însă, un părinte corect informat de către personalul medical este un părinte care va putea lua decizii corecte pentru sănătatea copilului său”, a declarat dr. Valeria Herdea, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, până la 20 aprilie 2018, în România, s-au înregistrat 12.368 de cazuri de rujeolă, dintre care 49 de decese.

România se află încă în epidemie de rujeolă, cu o rată a vaccinării în trend descendent.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în 2016, acoperirea vaccinală cu vaccinul antirujeolic era de 87,1% (doza I) și la 74,5% (doza a II-a), cu mult sub limita de  95 % recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății.

SănătateaTV.ro