Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate” își propune să educe populația în privința consumului informat și responsabil de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, se arată într-un comunicat de presă sosit pe adresa redacției SănătateaTV.ro.

Inițiatorii campaniei își propun să vină în ajutorul populației prin intermediul platformei www.aleginformat.ro. Aici oamenii pot găsi informații despre medicamente, suplimente alimentare și dispozitive medicale. Ei pot afla care sunt diferențele între medicamentele eliberate cu și fără rețetă medicală, care sunt produsele ce pot fi achiziționate din farmacii fără prescripție, care sunt situațiile în care pot fi luate aceste produse, dar și alte informații de interes. 

Campania a fost lansată de Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale(RASCI), cu sprijinul Ministerului Sănătății, al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), al Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) și al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC).

Potrivit directorului RASCI, campania este necesară pentru că legislația în domeniu lasă loc de interpretări, dar și pentru că publicul nu are acces la informații complete.

„În contextul în care, pe de o parte, publicul are acces la informații incomplete, incorecte sau înșelătoare despre categoriile de produse pe care le reprezentăm iar, pe de altă parte, legislația curentă cu privire la comunicarea acestor produselor lasă loc de interpretări, considerăm că un astfel de demers educațional este absolut necesar pentru a îmbunătăți educația pentru sănătate a consumatorilor români”, a  afirmat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

La rândul ei, conf. dr. Corina Silvia Pop, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a spus că inițiativa este necesară pentru asigurarea unei infomări corecte a pacientului.

„Este imperios necesar ca, alături de dumneavoastră, să asigurăm o informare cât mai corectă, astfel încât pacientul să ia o decizie în deplină cunoștință de cauză, responsabilă, cu privire la propria sănătate, precum și o responsabilizare a acestuia, mai ales în ceea privește acest segment de piață în continuă dezvoltare. Un alt aspect extrem de important pe care doresc să îl subliniez este nevoia de responsabilizare inclusiv a profesioniștilor cu privire la recomandarea acestor categorii de produse numai în sensul unei administrări responsabile, cu precizarea atât a beneficiilor, cât și a potențialelor efecte adverse”, a declarat Conf. Dr. Corina Silvia Pop. 

SănătateaTV.ro