O campanie de informare privind cancerul pulmonar, ”Caravana Alege 2! Ascultă-ți plămânii!”, a debutat la Pitești și se va derula în încă patru orașe din țară: Timișoara, Cluj, Iași și București.

În cadrul campaniei, este expus un un plămân gigant gonflabil și sunt afișate informații cu privire la cancerul bronhopulmonar. Mai mult, voluntarii vor distribui materiale informative și vor promova vizitele la medicul de familie sau la specialist la primul semn de boală.

Campania își propune să crească gradul de conștientizare și educare cu privire la simptomele și factorii de risc ale cancerului pulmonar în rândul publicului larg.

"Ne dorim încurajarea persoanelor cu simptome relevante să se prezinte la medicul de familie, cu scopul de a diagnostica mai multe cazuri de cancer pulmonar într-o fază incipientă. Din păcate, în România, procentul pacienților diagnosticați cu carcinom bronhopulmonar în stadiu metastatic trece de 70%. De fapt, educația pentru sănătate, cu accent pe prevenire, lipsește în cazul majorității românilor. Din aceasta cauză, cele mai multe dintre bolile oncologice sunt diagnosticate în stadii avansate şi metastatice", a declarat Alina Comănescu, fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate, inițiatoare a campaniei.

”Spitalul Sfântul Nicolae sprijină orice inițiativă venită din partea societății civile, care are ca scop informarea, educarea și creșterea conștientizării în privința diferitelor probleme de sănătate. Consider extrem de importantă campania de informare privind cancerul pulmonar, boală cu cea mai mare mortalitate dintre afecțiunile oncologice. Cred că această campanie este cu atât mai importantă cu cât vorbește despre importanța diagnosticării precoce, ce crește șansele la viață pentru pacienții cu cancer pulmonar. Cu toții suntem responsabili pentru sănătatea în comunitatea noastră”, a transmis și Fidan Osman, director al Spitalului Sfântul Nicolae Pitești, unul dintre partenerii proiectului.

 

Simptomele cancerului pulmonar

 

Simptomele inițiale ale carcinomului pulmonar includ tuse, scădere în greutate sau dispnee. Acestea sunt simptome nespecifice adesea atribuite unor cauze benigne, fapt care întârzie identificarea afecțiunii oncologice.

Acest lucru are ca rezultat o diagnosticare a afecțiunii în stadiu avansat pentru majoritatea pacienților. Astfel, peste 70% dintre pacienți se prezintă la specialist în stadiul IIIB / IV, adică avansat sau metastatic.

Consecința este una majoră, -80% dintre aceștia mor în termen de un an de la stabilirea diagnosticului.

 

Caravana Alege 2! Ascultă-ți plamânii!

 

După Pitești, caravana merge, în această lună, la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Călătoria se va încheia la sfârșitul lunii ianuarie, la București.

Inițiatorii își propun să informeze, astfel, peste 40.000 de persoane în legătură cu simptomele și factorii de risc ai cancerului pulmonar și în legătură cu importanța efectuării unor controale anuale.

 

Cancerul pulmonar în România

 

În 2018, conform datelor Globocan, în România au fost identificate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. Peste 8.000 dintre aceste au fost înregistrate în rândul bărbaților. Această maladie este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața în 2018.

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul pulmonar este de aproximativ 20%. Aceasta înseamnă că, dintr-un total de 100 de pacienți, doar 20 vor fi în viață la 5 ani după diagnosticare.

 

Ultimul update: 2 decembrie 2019

SănătateaTV.ro