“Tratamentul de succes al diabetului depinde în mare măsură de diagnosticarea precoce a bolii, dar şi de educarea continuă a pacienţilor”, potrivit prof. Dr. Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

În perioada septembrie – octombrie, la nivelul ţării noastre se va desfăşura o campanie care are ca scop tocmai prevenirea, informarea şi educarea populaţiei asupra diabetului zaharat. În cadrul campaniei “Fă pasul corect: Controlează Diabetul!”, oamenii îşi pot măsura gratuit glicemia şi pot primi informaţii referitoare la ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. Proiectul a demarat în data de 29 august, pe litoralul românesc, unde peste 1.000 de persoane au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei.

Campania de informare referitoare la diabet va continua în Craiova, în data de 19 septembrie, în Timişoara pe 26 septembrie, în Cluj pe 10 octombrie, în Iaşi pe 24 octombrie şi se va încheia la Bucureşti în data de 31 octombrie. În aceste oraşe vor fi amplasate corturi unde cei interesaţi vor putea afla informaţii despre diabet şi îşi pot testa glicemia.

Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet întâlnit în rândul populaţiei. Diabetul de tip 2 afectează de obicei pacienţi în vârstă, obezitatea şi sedentarismul reprezentând factori suplimentari de risc. Acest tip de diabet apare atunci când pancreasul produce insulină, pe care însă organismul nu o utilizează eficient.

Diabetul de tip 2 este întâlnit în aproximativ 90-95 la sută dintre cazurile aflate în evidenţa Intitutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “prof. Dr. N. Paulescu”. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial sunt aproximativ 246 de milioane de persoane cu diabet.  

Vezi şi:

www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/dementa--cauzata-de-hipertensiune-si-diabet-zaharat/

SănătateaTV.ro