Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a dat publicității zilele trecute un prim raport cu privire la utilizarea în scop medical a canabisului și a substanțelor derivate din canabis.

Canabisul este în prezent cel mai utilizat drog recreațional din Europa. În același timp, atitudinea publică și legislația cu privire la consumul de canabis  s-au schimbat foarte mult în ultima vreme. În acest moment, mai multe state din Europa iau în calcul posibilitatea de a-și schimba legislația cu privire la consumul canabisului în scop medical, pentru a ameliora simptomatologia asociată anumitor afecțiuni, de la cancer, scleroză multiplă și epilepsie până la durere cronică, depresie sau anxietate.

 

Principalele întrebări și răspunsuri

 

Raportul OEDT răspunde unor întrebări care pot sta la baza deciziei de reglementare a consumului de canabis în scop medical: Există dovezi medicale care să susțină folosirea canabisului sau substanțelor derivate din canabis pentru a trata diferite afecțiuni? Care sunt diferențele între diferite preparate pe bază de canabis? Cum este reglementat consumul canabisului medical în diferite țări europene și din afara spațiului european? Care sunt riscurile asociate consumului de canabis pe termen scurt și lung?

În cadrul raportului, se precizează că atunci când vorbim despre „utilizarea canabisului în scop medical”, în funcție de context, ne putem referi la o gamă largă de preparate și produse pe bază de canabis sau canabinoizi, care pot conține diferite ingrediente active și care se pot administra diferit. Unele din aceste preparate pe bază de canabis sau canabinoizi au primit autorizație de punere pe piață ca medicamente în diferite țări.

 

Este nevoie de studii

 

Printre alte informații utile și simplu de folosit, raportul include un tabel al principalelor afecțiuni pentru care canabisul și produsele canabinoide au fost testate ca potențial tratament, substanța folosită în studii, precum și stadiul dovezilor științifice medicale cu privire la eficiența tratamentului. În cele mai multe dintre cazurile prezentate, OEDT concluzionează că dovezile eficacității canabisului medical sunt limitate la acest moment. Prin urmare, este nevoie de mai multe studii clinice care să confirme sau să infirme beneficiul folosirii canabinoizilor în scop terapeutic.

Acesta este primul dintr-o serie de rapoarte pe care OEDT intenționează să le publice pe acest subiect, în speranța că aceste informații vor ajuta autoritățile, medicii și potențialii pacienți să afle despre diferite abordări pe care statele lumii le-au luat până la acest moment cu privire la utilizarea canabisului în scop terapeutic.

Ultimul update: 10 decembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.