Adolescenții și adulții tineri care consumă cocaină, amfetamine și canabis sunt mai predispuși să fie spitalizați pentru atacuri de cord de la o vârstă fragedă decât cei care nu folosesc aceste droguri, arată un studiu recent.

Cercetătorii americani au examinat datele a 1.694 de pacienți, cu vârste cuprinse între 15 și 22 de ani, din perioada 2010-2014, care au fost spitalizați pentru atacuri de cord, dar și a aproape 9,4 milioane de pacienți de aceeași vârstă care au fost spitalizați din alte motive.

Cel mai ridicat risc de atac de cord a fost înregistrat în cazul consumatorilor de canabis - 30%, în timp ce pentru consumatorii de cocaină riscul a fost de 3,9 ori mai mare și de 2,3 ori mai mare în cazul consumatorilor de amfetamină.

Canabisul este considerat de multe persoane ca având un risc medical scăzut, „în ciuda a tot mai multor probe că sunt efecte secundare semnificative cauzate de consumul de canabis (dependență/abuz)”, a declarat dr. Rikinkumar Patel de la Griffin Memorial Hospital din Norman, Oklahoma, potrivit Reuters.

“Studiul nostru demonstrează o prevalență mai mare și un raport semnificativ de cote de (atac de cord acut) la populația mai tânără care consumă canabis, dar și povara potențialelor costuri din cauza gravității bolii, a duratei spitalizării și a utilizării mai mari a modalităților de tratament”, scriu cercetătorii.

 

Efectele cardiovasculare ale canabisului stârnesc îngrijorări

 

În studiul actual, aproximativ 15% dintre tinerii internați pentru atacuri de cord au fost consumatori de canabis, în timp ce 2,5% au folosit amfetamine, 6% au folosit cocaină, 2,6% opioide și 28,4% au folosit tutun. Studiul a demonstrat că majoritatea pacienților care consumau droguri și au făcut atac de cord aveau între 19 și 22 de ani. Mai mulți pacienți cu venituri mici au folosit amfetamină, în timp ce cei cu venituri mari au folosit cocaină, a mai arătat studiul.

Aproape 15% dintre consumatorii de canabis au avut boli grave când au fost internați pentru un atac de cord, o proporție mai mare decât s-a observat la consumatorii de cocaină sau amfetamină. În general, 2,7% dintre pacienții cu atac de cord au murit în spital. În timp ce 2% dintre consumatorii de canabis care au avut atacuri de cord au murit în timpul internării, niciunul dintre consumatorii de cocaină sau amfetamină care au avut atacuri de cord nu a murit.

Dintre drogurile ilicite din SUA, canabisul este cel mai frecvent consumat, potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA). Utilizarea sa crește pe măsură ce unele state legalizează canabisul pentru utilizare medicală sau recreativă, iar popularitatea din ce în ce mai mare a canabisului recreativ ridică îngrijorări cu privire la potențialele efecte cardiovasculare, în special în rândul tinerilor, notează autorii studiului.

Efectele pe termen scurt ale canabisului pot include modificări ale dispoziției, mișcări ale corpului și dificultăți de gândire, rezolvarea problemelor și memorie. În timp, medicamentul poate cauza probleme respiratorii, creșterea frecvenței cardiace și o serie de tulburări de dispoziție.

 

Ultimul update: 26 noiembrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.