Cancerul de cap și gât este o neoplazie mai puțin cunoscută, cu o rată de supraviețuire de doar 50% în România, unde este de cele mai multe ori diagnosticat în stadii avansate. Însă, dacă este depistat în stadii incipiente, rata de supraviețuire a pacientului crește până la 80–90%, au atras atenția medicii care au participat, la 13 septembrie, la o masă rotundă pe tema impactului abordării multidisciplinare în cancerul de cap și gât: informare, depistare precoce, conduită terapeutică.

Dezbaterea a avut loc la Palatul Parlamentului, fiind organizată de Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului și Gâtului (SRPOCG) în parteneriat cu Asociația Sănătate pentru Comunitate (SpC).

 

Ghid pentru medici

 

Cu această ocazie, a fost lansat și primul ghid destinat medicilor care tratează această patologie: Ghidul de diagnostic, tratament și asistență în tumorile capului și gâtului, elaborat de Societatea italiană de patologie oncologică a capului și gâtului. Începând cu luna septembrie, toți medicii cu specializări implicate direct în diagnosticarea și tratarea cancerului de cap și gât vor avea acces la acest ghid.

„În prezent, în România, dar și la nivel european, nu există o bună informare asupra acestui tip de cancer, multe cazuri fiind identificate în stadii târzii, ceea ce reduce drastic șansele de supraviețuire ale pacienților. Dacă aceștia ar beneficia de tratament în stadiile I sau II, șansele de supraviețuire ar fi de până la 90%, dar în stadiile II–IV este prea târziu. Rata recurenței bolii la cinci ani după încheierea tratamentului este de 50% în cazul diagnosticării în stadii avansate”, a declarat dr. Dragoș Iancu, președintele SRPOCG.

 

Recunoașterea simptomelor poate salva vieți

 

Informarea precară asupra acestui grup de boli face ca simptomele și semnele cancerului capului și gâtului să nu fie observate de pacient și, mai departe, să nu fie investigate de medic.

Tumorile maligne sunt localizate în general în zona cavităților nazale, a buzelor, glandelor salivare, cavității bucale sau gâtului. Medicii atrag atenția că orice persoană care manifestă unul din aceste simptome mai mult de trei săptămâni ar trebui să solicite un consult specializat: usturimi sau dureri, inflamații, ulcerații la nivelul limbii sau pereților bucali; durere în gât sau răgușeală persistentă; durere sau dificultate la înghițire; umflături suspecte la nivelul gâtului; blocarea căilor nazale sau sângerări ale acestora.

„Ulcerațiile, indiferent de dimensiunile lor, trebuie să fie un prim semnal de alarmă. (...) Orice ulcerație care nu se vindecă în 14–21 de zile trebuie să trimită pacientul către un medic specialist. Alte simptome care pot să apară sunt durerile, iritațiile la nivelul mucoasei bucale, senzația de corp străin, halena fetidică, sângerări ale cavității nazale, umflături apărute în zona gâtului”, a explicat conf. dr. Octavian Dincă, de la UMF „Carol Davila” București.

 

Riscuri legate de fumat și alcool

 

De asemenea, trebuie știut că 85% din cancerele localizate la nivelul capului sau gâtului sunt legate de fumat. Comparativ cu un nefumător, o persoană care fumează prezintă un risc cu 15% mai mare să dezvolte acest tip de cancer, iar consumul de alcool în combinație cu fumatul crește și mai mult riscul de îmbolnăvire.

„Cancerul de cap și gât reprezintă un risc de sănătate semnificativ și totuși relativ necunoscut și prea puțin sau prea târziu diagnosticat. Educarea pacienților pentru identificarea primelor simptome și semne specifice reprezintă primul pas spre o abordare responsabilă a gravității cancerului de cap și gât. Bolile cronice, din care face parte și cancerul, sunt printre cele mai frecvente și mai costisitoare, iar pentru a trata aceste afecțiuni este necesar să existe o abordare multidisciplinară și o colaborare la nivel cât mai extins, între diferite specializări medicale. Pacienții ce suferă de cancer la cap și gât au nevoie de un protocol clar și complet de tratament pentru a avea o speranță de viață ridicată”, a declarat Alina Comănescu, președinta SpC.

Ultimul update: 18 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.