Apariția și agravarea bolilor pulmonare sunt de cele mai multe ori cauzate de fumat. Într-o prezentare realizată de Ministerul Sănătății cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, marcate anual la 31 mai, se arată că riscul de apariție a cancerului pulmonar este de unsprezece ori mai mare la fumători și de 1,41 ori mai mare la nefumătorii expuși fumatului pasiv. De asemenea, probabilitatea de apariție a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este de patru ori mai mare la fumători, iar probabilitatea de apariție a apneei în somn este de două ori mai mare la cei care fumează. Și riscul de a dezvolta astm dar și de a face tuberculoză este mai mare la fumători.

 

Tinerii, tot mai atrași de produsele cu tutun încălzit

 

În România, procentajul adolescenților cu vârste între 13 și 15 ani care fumează țigări este în scădere, arată studiul Global Youth Tobacco Survey. Datele au fost prezentate la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București în preajma Zilei mondiale fără tutun. În schimb, tinerii au început să fumeze produse din tutun încălzit. Procentajul elevilor de 13-15 ani care au consumat vreodată măcar un produs din tutun a crescut în 2017 față de 2013 cu 7,5%. Iar în rândul fetelor, creșterea este și mai îngrijorătoare, atingând 17,4%. Adoptarea unor măsuri de urgență care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuși, care încearcă și ulterior continuă să consume produse din tutun, este necesară.

Ministerul Sănătății (MS), prin Subprogramul de prevenire și combatere a consumului de tutun, are ca obiectiv general scăderea consumului de tutun prin descurajarea debutului fumatului şi renunţarea la fumat. MS asigură servicii necesare terapiei de susţinere a renunţării la fumat (consiliere, tratament  medicamentos, terapie comportamentală) oferite de către medici şi psihologi cu pregătire profesională specifică.

„Consumul de tutun creează efecte importante asupra sănătății populației, de aceea Ministerul Sănătății susține toate activitățile care pot să ofere populației informații și soluții pentru a lua cea mai bună decizie în privința sănătății lor. O reală problemă o constitue fumatul în rândul adolescenților pentru care ne propunem măsuri suplimentare de suport” a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

 

Proiect educațional și consiliere pentru renunțarea la fumat

 

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” prin Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat asigură servicii de consiliere privind renunțarea la fumat, în cadrul Subprogramului de prevenire și combatere a consumului de tutun.

Potrivit datelor prezentate de Institut, în ultimii patru ani, numărul persoanelor care au venit la „Marius Nasta” pentru a fi ajutate să renunțe la fumat a crescut constant, de la 482 de persoane în 2015, la 814 în 2018. Și numărul celor care au primit tratament medicamentos pentru dependenţa nicotinică a crescut, ajungând de la 365 în 2015, la 581 în 2018.

Tot în cadrul subprogramului național sunt asigurate şi serviciile Tel-Verde STOP FUMAT. Însă apelurile la acest număr au scăzut de la 13.977 în 2017 la 10.638 de apeluri în 2018.

„Consultul tabacologic de care beneficiază pacienții internați în Marius Nasta oferă algoritmul complet necesar unei evaluări pneumologice corecte. Renunțarea completă la fumat este singura soluție care aduce benefici reale tuturor, fumători activi sau pasivi de tutun sau utilizatori ai produselor din tutun încălzit” a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, Institutul „Marius Nasta” anunță demararea unui proiect educațional pentru elevi cu privire la efectele fumatului asupra plămânilor, ce constă în organizarea unor ateliere de informare în care sunt prezentate rezultate concrete ale inhalării fumului de tutun.

Singura măsură care poate, cu adevărat, să îmbunătățească starea de sănătate a plămânilor persoanelor care consumă tutun este renunțarea totală la orice formă de consum al tutunului.  

Copiii reprezintă segmentul de populație cel mai vulnerabil la expunerea la fumul de tutun, în special în primii ani de viață, prezentând riscuri crescute pentru boli ale tractului respirator superior și inferior. Cei care sunt de obicei expuși fumului, la maturitate ajung să aibă un risc crescut de a dezvolta BPOC.

 

OMS nu susține înlocuirea țigărilor cu alte produse care conțin tutun sau nicotină

 

Organizația Mondială a Sănătății și societățile medicale profesionale nu susțin înlocuirea țigărilor cu alte produse care presupun inhalarea de tutun ori nicotină.

 „Medicii pneumologi insistă asupra nevoii de prevenire a debutului consumului de tutun. Substituția țigărilor din tutun cu alte produse care întrețin atât adicția nicotinică cât și comportamentul de fumător, de tipul țigării electronice, ori produse cu tutun încălzit, NU este o modalitate de a renunța la fumat” a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan. 

Activitatea centrului antifumat din Institutul „Marius Nasta” realizează aproximativ 70% din activitatea desfășurată la nivel naţional. În anul 2018, în România, 1.133 de pacienți au beneficiat de tratament pentru a putea renunța la fumat.

Ultimul update: 29 mai 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.