Dermatita alergică poate fi considerată boală profesională atunci când substanțele care provoacă alergia vin în contact cu pielea, la locul de muncă. În acel momnent, mecanismul imun al unei persoane se activează. Când aceasta devine sensibilizată alergic la o anumită substanță, informația pătrunde în celula de memorie imună, iar la un nou contact cu respectiva substanță, se manifestă reacția alergică sau dermatita alergică.

Declararea unei suferințe de tip dermatită alergică ca boală profesională se realizează prin testarea alergologică. Există două tipuri de teste alergologice care pot dovedi faptul că o substanță folosită în scop profesional declanșează o dermatită alergică.

,,Patch testele presupun substanțe care se pun pe piele, se lasă un anumit timp și apoi se citește rezultatul. (...) Pentru noi, ca rasă europeană caucaziană, există o baterie standard, formată din 28-29 de alergeni. Alergologul, care are misiunea să efectueze aceste patch teste, stă de vorbă cu pacientul și poate extinde sau comprima această baterie standard, în funcție de răspunsurile pe care le primește de la pacient”, a precizat prof. dr. Ioan Nedelcu, Medic Primar Dermatologie-Venerologie.

A doua metodă de testare a dermatitei alergice constă în posibilitatea de a căuta în sânge imunoglobulinele E. Se pornește inițial cu realizarea unei baterii de patch teste și se adaugă un panel de 20 de alergeni care pot fi respiratori sau digestivi. Ulterior, se poate adăuga un panel de 60 de alergeni, apoi unul de 120 de alergeni.

Prevenirea dermatitei alergice constă în evitarea substanțelor care creează acest mecanism, iar în cazul în care contactul cu acestea este inevitabil, utilizarea cremelor speciale și a mânușilor de protecție.

,,Când este vorba despre o reacție însă cu mecanism imuno-alergic, cel mai important lucru este să evit contactul cu respectiva substanță, pe care să o evit fie din mediul din care trăiesc, fie dacă este posibil să-mi iau măsuri de protecție ca și la mecanismul iritativ”, a precizat prof. dr. Ioan Nedelcu, Medic Primar Dermatologie-Venerologie.

    

SănătateaTV.ro